Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 2 2018

Λίγα tips, μετά τις νέες δηλώσεις Τραμπ

Οι μετοχές των αμερικανικών εταιρειών αλουμινίου και χάλυβα ενισχύθηκαν σημαντικά, την ώρα που πιέσεις δέχονταν οι μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών, λόγω των ανησυχιών για ενδεχόμενη επιβάρυνση του κόστους πρώτων υλών. 

Εμμεσα ανησυχίες εκφράστηκαν, από αναλυτές, για το ενδεχόμενο να επιβαρυνθούν τα κόστη κατασκευής αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, αν και ένας τέτοιος λόγος ανησυχίας θα είχε νόημα, εάν η κρίση έχει διάρκεια. 

Σε αυτή τη συγκυρία, στην αγορά αλουμινίου εκδηλώθηκε αύξηση της ζήτησης από αγοραστές, που έσπευδαν να κλείσουν συμβόλαια στις τρέχουσες τιμές. Η UBS εκτιμά πως δεν θα υπάρξει έλλειψη στην αγορά αλουμινίου, ωστόσο οι τιμές θα «τσιμπήσουν» στο αμέσως επόμενο διάστημα. 

Οσον αφορά στα καθ' ημάς, η Αλουμίνιον της Ελλάδος εξάγει σχεδόν αποκλειστικά στην Ευρώπη, ενώ επηρεάζεται από την αύξηση της ζήτησης. Εύλογο το ερώτημα πώς θα απαντήσει η Ε.Ε., δηλαδή εάν θα προχωρήσει σε μέτρα αντιστάθμισης, ενδεχομένως επιβάλλοντας δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο. 

Ο κύκλος της κρίσης ξεκίνησε με αφορμή την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου πως θα επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου. 

Ανακοίνωση που προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία -ιδιαίτερα στους μεγάλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ-, με την Ευρώπη, την Κίνα και άλλες χώρες να προειδοποιούν για τον κίνδυνο εμπορικού πολέμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v