Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 14 2018

Βολές για Euromedica, Housemarket, ΑΝΕΚ και Τrastor

Βολές για Euromedica, Housemarket, ΑΝΕΚ και Τrastor

ΕUROMEDICA: Έγινε, όπως μαθαίνουμε, η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Farallon (του αγοραστή μεγάλου τμήματος των δανείων της Euromedica) και της διοίκησης του εισηγμένου ομίλου, χωρίς οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν.

Όλα δείχνουν πως οι διαπραγματεύσεις θα τραβήξουν σε μάκρος, χωρίς ορισμένοι να αποκλείουν και δικαστικού τύπου διενέξεις.

Οψόμεθα…

 

ΤRASTOR: Με θετικό καθαρό ταμείο έκλεισε το 2017 η Trastor ΑΕΕΑΠ καθώς τα διαθέσιμά της (5,76 εκατ.) υπερκάλυπταν στο τέλος της χρονιάς το σύνολο των τραπεζικών της υποχρεώσεων (5,06 εκατ. ευρώ).

Περιθώρια λοιπόν για νέες επενδύσεις και για εκμετάλλευση τυχόν αγοραστικών ευκαιριών στον χώρο των ακινήτων υπάρχουν πολλά. Η μετοχή (χαμηλή διασπορά και εμπορευσιμότητα) διαπραγματεύεται στο ταμπλό του ΧΑ (0,82 ευρώ) με discount 17% έναντι της εσωτερικής της αξίας (0,987 ευρώ).

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν μέσα στη φετινή χρονιά θα δούμε κινήσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η μετοχική διασπορά της εισηγμένης.

 

AΝΕΚ: Η ευχάριστη είδηση των ετήσιων αποτελεσμάτων της ΑΝΕΚ για το 2017 δεν είναι τόσο η καθαρή κερδοφορία (9,8 εκατ.) που σημείωσε, καθώς αυτή προέρχεται από μη επαναλαμβανόμενο παράγοντα («έσοδα από διαγραφή κεφαλαιοποιημένων τόκων», ύψους 15,5 εκατ. ευρώ).

Αντίθετα, μεγαλύτερη ίσως σημασία έχει το ότι ο καθαρός δανεισμός του ομίλου, πέραν των προαναφερόμενων 15,5 εκατ., μειώθηκε περαιτέρω κατά 6 περίπου εκατ. ευρώ μέσα από τις θετικές ταμειακές ροές της χρονιάς.

 

HOUSEMARKET: Ικανοποιητικά ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα της Housemarket (ΙΚΕΑ) για το 2017, όχι μόνο για τους μετόχους της μητρικής εισηγμένης (Fourlis) αλλά και για τους ομολογιούχους της ίδιας της εταιρείας.

Αύξηση του EBITDA από τα 27,5 στα 31,2 εκατ. ευρώ, άνοδος καθαρών κερδών κατά 19% (από τα 8,9 στα 10,5 εκατ. ευρώ) και θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές κάτι παραπάνω από τα 14 εκατ. ευρώ (+20,2 οι λειτουργικές, - 6 εκατ. οι επενδυτικές).

Όσο για τον καθαρό δανεισμό (77 εκατ. ευρώ) είναι κατά κύριο λόγο μακροπρόθεσμος (μακροπρόθεσμα δάνεια 90,2 εκατ., βραχυπρόθεσμα 7,75 εκατ. και ταμείο 20,3 εκατ. ευρώ), ενώ ο δείκτης του καθαρού δανεισμού προς EBITDA διαμορφώνεται στο ικανοποιητικό 2,46 (όσο χαμηλότερο, τόσο ελκυστικότερο).

Όλα αυτά για ένα εταιρικό ομόλογο που διαπραγματεύεται με απόδοση (yield) πολύ υψηλότερη από τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v