Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 2 2018

Τι δείχνει το 10ετές

Χαμηλότερα του ορίου του 4% το yield του 10ετούς ομολόγου, σε σημαντική αποκλιμάκωση την προηγούμενη εβδομάδα. Αφενός, λόγω της επίτευξης συμφωνίας στη Σύνοδο για το μεταναστευτικό -που αποτυπώθηκε κατ' αρχάς στην υποχώρηση του αντίστοιχου ιταλικού (νωρίτερα το πρωί στο 2,714%)-, αφετέρου, με αφορμή τις εξελίξεις μετά το Eurogroup και των όποιων προοπτικών διανοίγονται για τη συνέχεια. 

Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση στην τελική ευθεία για τον «τρομερό Αύγουστο», όπως αναλύει η Μαρίνα Μάνη, εκτός, στη Γερμανία, κίνδυνος κατάρρευσης για την κυβέρνηση Μέρκελ, εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων σε Βερολίνο και Μόναχο. 

Σε αυτό το περιβάλλον, η απόδοση όλων των χρονικών σειρών των κρατικών τίτλων αποκλιμακώνεται, φτάνοντας μάλιστα στην εμφάνιση ενός... παράδοξου της σχεδόν παράλληλης υποχώρησης από τη μία των μετοχών του τραπεζικού κλάδου, από την άλλη, του yield, με ενδεικτικό το 3,961% (πριν λίγο) του 10ετούς.

Μεθαύριο Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ προχωρά σε δημοπρασία εντόκων (6μηνης διάρκειας) για 1,25 δισ. Συνεκτιμώντας την αμέσως προηγούμενη έκδοση (Ιούνιος) που βγήκε με «τσιμπημένο» επιτόκιο (συνολικά αντλήθηκαν 2,438 δισ., τα 813 με 3μηνα σε 0,7% από 0,59% του Μαΐου και 1,625 δισ. με 6μηνα σε 0,85% από 0,7%), επιβάρυνση κυρίως λόγω της αναταραχής στις ευρωαγορές με επίκεντρο την Ιταλία. 

Γι' αυτό, κατά την εκτίμησή μας, η δημοπρασία της Τετάρτης παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον και πιθανότατα να μας «φανερώσει» τον σχεδιασμό του Οργανισμού, που προφανώς βρίσκεται σε εξέλιξη.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v