Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 20 2018

Το μήνυμα της Ρώμης για την ΕΚΤ

Εάν στο Βερολίνο θεωρούσαν δεδομένο τον διορισμό του Jens Weidmann στη θέση του νέου διοικητή της ΕΚΤ από τον Νοέμβριο του 2019, μάλλον δεν έχουν συνειδητοποιήσει τις τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται στο ευρω-οικοδόμημα.

Μόνο... κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν η προειδοποίηση του βουλευτή της Lega, πως ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας Jens Weidmann είναι ακατάλληλος για την προεδρία στη Φρανκφούρτη.

Προφανείς οι λόγοι, που η νέα ιταλική κυβέρνηση στη Ρώμη θεωρεί... κόκκινο πανί τον επικεφαλής της Bundesbank, σε μία συγκυρία που ήδη έχει έρθει δύο φορές σε ευθεία αντιπαράθεση με το Βερολίνο, για τα ζητήματα του προϋπολογισμού και (κυρίως) του μεταναστευτικού.

Ο βουλευτής της Lega, ο 48ετής Claudio Borghi, δεν είναι ένα απλό στέλεχος του κυβερνητικού κόμματος αλλά ένας από τους εξ απορρήτων του Matteo Salvini. Και για αυτό, μόνο τυχαία δεν θεωρήθηκε η προειδοποιητική βολή του κατά της μεθόδευσης του Βερολίνου για την προώθηση του Jens Weidmann στην κορυφή της ΕΚΤ.

Αναλυτές προεξοφλούν πως η «μάχη» και για τη νευραλγική θέση θα είναι αδυσώπητη ενώ σημειώνουν πως η θητεία του Mario Draghi λήγει τον Οκτώβριο του 2019, δηλαδή σε ώριμο χρόνο μετά τις ευρωεκλογές. Το αποτέλεσμα, οι ισορροπίες στην αναμέτρηση του Μαΐου προφανώς και θα προσμετρήσουν και στο θέμα της διαδοχής στην ΕΚΤ.

Παράλληλα θυμίζουν πως καθ' όλη τη διάρκεια του Ιταλού τραπεζίτη, οι συσχετισμοί δυνάμεων τόσο στο Δ.Σ (απαρτίζεται από τα 6 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και τους διοικητές των εθνικών τραπεζών των 19 χωρών της ευρωζώνης) όσο και στην Εκτελεστική Επιτροπή ήταν -σχεδόν στο σύνολο των συνεδριάσεων των δύο οργάνων- υπέρ των θέσεων του Mario Draghi.

Αυτό καταδείχθηκε στις ουκ ολίγες φορές που, για παράδειγμα, η γερμανική πλευρά (Scheuble - Weidmann) έθεσε θέμα επιτοκιακής πολιτικής, προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v