Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 13 2018

Ιασώ: Για το... fair value

Σε Δημόσια Πρόταση για το υπόλοιπο του Υγεία προχωρά το CVC Capital, με το εύλογο του τιμήματος «παίζει» η αγορά για το Ιασώ, στέλνοντας τη μετοχή του χθες έως και 10,05% υψηλότερα, προς το 0,81 ευρώ.
Σήμερα και ενώ συνεχίζονται οι αγορές μετοχών του Υγεία για λογαριασμό του βραχίονα του CVC Capital, ανάλογες εντολές γίνονται και στη μετοχή του Ιασώ, με αποτέλεσμα νωρίτερα να αντιδράσει έως το 0,868 ευρώ.

Εχοντας ως γνώμονα τη συνολική αποτίμηση του Υγεία (στα 290,45 εκατ. με τη μετοχή στο 0,95 ευρώ, όπου περνούν τα πακέτα), τα 98 εκατ. του Ιασώ θεωρείται πως είναι σε ένα discount της τάξεως του 20% έναντι της θεωρούμενης ως ευλόγου τιμής.

Σύμφωνα με την Κύκλος χρηματιστηριακή, με όρους EV/EBITDA, P/BV και P/E, το Ιασώ είναι φθηνότερο όχι μόνο έναντι άλλων εγχώριων του κλάδου αλλά και σε σύγκριση με ξένους ομίλους όπως των Rhoen Klinikum AG, Mediclin AG, Korian SA, Orpea, Capio, LNA Sante Sa, Fresunius Medical Care.

Με βάση τα στοιχεία της Κύκλος, το Ιασώ έχει EV/EBITDA 6,03 φορές, με το αμέσως ελκυστικότερο στις 6,67 φορές που έχει η Mediclin AG. Το P/BV υπολογίζεται στις 0,86 φορές, όταν όλες οι άλλες έχουν από 1,1 φορές και πάνω, ενώ το P/E είναι στις 8 φορές όταν όλων των υπολοίπων είναι (τουλάχιστον) 10 φορές τα κέρδη χρήσεως.

Δύο χρήσιμες λεπτομέρειες: το CVC Capital ακριβώς επειδή είχε ως στρατηγική προτεραιότητα να αποκτήσει το Υγεία ως νευραλγικό φορέα του συστήματος που «στήνει» στην ελληνική αγορά, πλήρωσε κάτι... παραπάνω. Το premium αυτό δεν συνεκτιμάται στο fair value του Ιασώ, ει μη μόνον ως συγκριτικό μέγεθος.

Την προσεχή Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η εκποίηση για 496.045 μετοχές του Ιασώ. Το τελευταίο διάστημα μέσω εκποίησης πακέτων έχει αλλάξει χέρια ένα ποσοστό που υπολογίζεται στο περίπου 3% του μ.κ. της εισηγμένης.

Αριθμός εισηγμένων μετοχών 122.156.754 ενώ μέγιστη τιμή 52 εβδομάδων, στο 1,0711 (στη συνεδρίαση της 22 Ιανουαρίου) και χαμηλή στο 0,5534 (στις 23 Νοεμβρίου 2017).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v