Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 10 2018

Διαψεύσεις αλλά...

Αγωνιώδης προσπάθεια απαγκίστρωσης από τα ιστορικά χαμηλά για τις μετοχές της Deutsche Bank και της Commerzbank.

Στα 7,74 ευρώ (με χαμηλό τα 7,66 ευρώ) η πρώτη, που αποτιμάται -πλέον- οριακά χαμηλότερα των 16 δισ., στα 6,86 (με χαμηλό τα 6,70) η δεύτερη, που έχει χρηματιστηριακή αξία 8,5 δισ.

Τεράστιες οι απώλειες (και σε όρους μεγεθών και χρηματιστηριακής αξίας) του πάλαι ποτέ κραταιού πυλώνα του γερμανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά βρίσκεται στη δίνη διώξεων (κυρίως σε ΗΠΑ αλλά και Ευρώπη), με συνέπεια το Βερολίνο να εξετάζει κάθε ενδεχόμενο, με πιο πρόσφατο αυτό της συγχώνευσης των δύο προβληματικών τραπεζικών ομίλων.

Ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός πως το θέμα συζητήθηκε ακόμη και στο Συνέδριο του CDU, για την εκλογή της διαδόχου της Ανγκελα Μέρκελ στο κόμμα. Και μπορεί για επόμενη επικεφαλής του CDU να εξελέγη η επιλογή της απερχόμενης Μέρκελ, πλην όμως το πρόβλημα με την Deutsche Bank -συνακόλουθα της ίδιας της δομής του συστήματος στη Γερμανία- διογκούται και διέξοδος δεν διαφαίνεται.

Μάλιστα ακόμη και για τα σενάρια συγχώνευσης με την Commerzbank, κορυφαία στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών έσπευσαν να τα διαψεύσουν αποκλείοντας τη συμμετοχή του κράτους προκειμένου να ενισχυθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Ο κανόνας θέλει τις διαψεύσεις να προηγούνται δραματικών και αναγκαστικού χαρακτήρα εξελίξεων.

Αλήθεια, το φαντάζεστε συγχώνευση ή άλλου είδους προσπάθεια διάσωσης και μάλιστα με state aid; Και όχι στις χώρες των... τεμπέληδων του Νότου αλλά στην... «άτεγκτης ηθικής» Γερμανία.

Πλάκα θα είχε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v