Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 31 2018

Τι «δείχνει» ο DAX

Απώλειες 18,26% παρά την ισχυρή αντίδραση της Παρασκευής «μετρά» ο DAX για το 2018.

Στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς (σ.σ. σήμερα είναι κλειστός), ο δείκτης έβγαλε μία ανοδική διόρθωση -σε απόλυτα τεχνικό επίπεδο- προς τις 10.558,96 μονάδες (1,71%) αλλά απέχει από την πρώτη/κοντινότερη σημαντική αντίσταση των 10.718 μονάδων.

Αντιφατικές οι προσδοκίες για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, για το 2019, σύμφωνα με σχετικό θέμα του Euro2day, όπου καταγράφεται η σφυγμομέτρηση του IW. «Είναι μία αντιφατική εικόνα», συνοψίζει σε μόλις λίγες λέξεις ο επικεφαλής του Ινστιτούτου.

Ένα και μόνο θα συμπληρώσω: είναι η πρώτη χρονιά που οι προβλέψεις για επόμενη χρονιά είναι αντιφατικές και όχι ξεκάθαρα θετικές για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Γεγονός που συνιστά ουσιαστική διαφοροποίηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια της παντοκρατορίας Merkel-Schaeuble. Το γερμανικό πολιτικό σύστημα δεν είναι αυτό που ήταν, όπως και το ευρωπαϊκό. Αλλά ούτε και για την οικονομία αρκετοί οικονομικοί δείκτες-προπομποί «δείχνουν» τη σταθερά ανοδική πορεία που «έδειχναν».

Ο DAX, η πορεία του, είναι ένα από τα «αποτυπώματα» αυτής της αντιφατικής -για το 2019- εκτίμησης για την οικονομία.

Το αν οι... ρωγμές επουλωθούν ή... εμβαθύνουν στη χρονιά που έρχεται θα το δούμε από κοντά. Προσωπική εκτίμηση, πως η κλίση του DAX για μεγάλη διόρθωση -χαμηλότερα των 9.800 μονάδων, σε πρώτη φάση- μάλλον προς το δεύτερο ενδεχόμενο παραπέμπει.

Με το θηριώδες πρόβλημα της Deutsche Bank να απειλεί το ίδιο το σύστημα του Βερολίνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v