Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 6 2019

Coca Cola HBC vs Deutsche Bank 

Απίστευτες καταστάσεις διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δη στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, με «βάρος» και το διογκούμενο κρατικό (και ιδιωτικό) χρέος. Γι' αυτό και η σπουδή της ΕΚΤ να προωθήσει το θέμα των διασυνοριακών συγχωνεύσεων, μπας και διασωθεί το σύστημα.

Μέσα στον γενικότερο... χαμό, μόνο απαρατήρητες δεν περνούν οι αγωνιώδεις προσπάθειες να βρεθεί στρατηγικός εταίρος για την -ουσιαστικά- διάσωση της Deutsche Bank, του τοξικότερου τραπεζικού ομίλου διεθνώς, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ. Αρχικά ήταν οι προσπάθειες για συγχώνευση με γαλλικό τραπεζικό όμιλο (Société Générale) που δεν ευοδώθηκαν, για να ακολουθήσουν τα σενάρια με την Commerzbank. Κατ' ουσίαν, δύο... νεκροζώντανων οργανισμών που αμφότεροι χρειάζονται... χθες μεταγγίσεις ρευστότητας και «καθαρών κεφαλαίων». Όμως ούτε αυτό το σενάριο προχώρησε, με τη μετοχή της Deutsche Bank να συνεχίζει όλο και χαμηλότερα, με αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά έως τα 5,801 ευρώ. Μία μικρή ανάκαμψη ακολούθησε έως τα 6,144 ευρώ (νωρίτερα), επίπεδα που αντιστοιχούν σε αποτίμηση 12,68 δισ. ευρώ. Δηλαδή πολύ κοντά στα 12,2 δισ. ευρώ, που αποτιμάται η Coca Cola HBC.

Εάν το υπέθετε αυτό κάποιος ένα χρόνο πριν, μάλλον για... τρελό θα τον έπαιρναν. Και όμως, είναι τέτοια η απαξία =χωρίς τέλος- για τον πάλαι ποτέ εμβληματικό γερμανικό όμιλο, που δεν αποκλείεται κάποια στιγμή, όχι μακρινή, να δούμε τη CCHBC να έχει χρηματιστηριακή αξία μεγαλύτερη της Deutsche Bank. Σημείο των καιρών, θα πείτε... αυτό λέω κι εγώ, γι' αυτό και κάνω τη σύγκριση των δύο ομίλων.

Προφανώς ΔΕΝ ξεχνάμε πως το πρώτο μνημόνιο μεθοδεύτηκε (μέσω των ενεργειών και του Γ. Παπανδρέου) και για να ξεφορτωθούν ελληνικά ομόλογα γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. Και για άλλους λόγους βέβαια, αλλά αυτός που στη συνέχεια προτάχθηκε περισσότερο ήταν η εκκαθάριση γαλλικών και γερμανικών τραπεζών από θέσεις σε «ελληνικό χρέος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v