Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 19 2019

Πειραιώς: Χαμηλότερα του 10% κλίνει το επιτόκιο

Μπορεί με το «άνοιγμα» του βιβλίου προσφορών, οι πρώτες τιμολογήσεις να έγιναν αρκετά πάνω από το όριο του 10%, αλλά σταδιακά χαμήλωναν προς το 10%, για να διαμορφωθεί νωρίτερα (στις 12:00) οριακά σε μονοψήφιο ποσοστό.

Η μέχρι τώρα -για περίπου δύο ώρες- ροή προσφορών κρίνεται ικανοποιητική, κάτι που καθιστά συγκρατημένα αισιόδοξους παράγοντες του Ομίλου, πως η έκδοση θα «κλείσει» σήμερα και πιθανότατα θα κυμανθεί στο άνω όριο των ζητούμενων κεφαλαίων (300-350 εκατ.).

Δεδομένου του... χαρακτηρισμού που έχουν γενικά οι εκδόσεις αυτής της μορφής αλλά και του ότι πρόκειται για το πρώτο εγχείρημα που «δοκιμάζει» συστημικός όμιλος της χώρας από το 2007, ένα επιτόκιο πέριξ του 9,50% θα θεωρούνταν λογικό. Ενα από τα σημεία αναφοράς και σύγκρισης είναι για την αγορά πρόσφατη ανάλογη έκδοση από την Τράπεζα Κύπρου, που διαμορφώθηκε τελικά στο 9,25%.

Υβριδικού χαρακτήρα εκδόσεις είχαν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν στη διαδικασία της προαιρετικής μετατροπής των ομολόγων σε μετοχές την περίοδο της ανακεφαλαιοποίησης του 2015.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποτιμούσαν θετικά τα πρώτα νέα, που έρχονταν από τη διαδικασία, σημειώνοντας μάλιστα πως η υπομονή της διοίκησης να περιμένει τον εύλογο χρόνο για αυτή την κίνηση έχει αποτέλεσμα, καθώς όπως θυμίζουν, σε μία ανάλογη προσπάθεια να βρει κεφάλαια (το φθινόπωρο του 2018) είχαν ζητηθεί επιτόκια ακόμη και λίγο πιο πάνω από το 14%.

Προφανής η διαφορά και σημαντικό το όφελος από την πληρωμή τόκων και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v