Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 26 2019

S&P 500: H σειρά του... Πάουελ

Οι δηλώσεις Ντράγκι σε συνδυασμό με τη διατήρηση του βασικού ευρωπαϊκού επιτοκίου στα ίδια, οδηγούν ορισμένα σπίτια (λ.χ. UBS) πως και ο επικεφαλής της Fed μπορεί να κάνει πίσω στο θέμα των επιτοκίων.

Μείωση δεν έγινε την τελευταία φορά, πιθανολογείται πως ίσως δεν ανακοινωθεί ούτε αυτή τη φορά, εξέλιξη που θα έδινε προβάδισμα στους short. Πρόγευση πήραν οι αγορές χθες, με τη διόρθωση και στη Wall Street, με τον S&P 500 χαμηλότερα και οριακά μόλις 3 μονάδες, πάνω από το νέο αναθεωρημένο όριο των 3.000 μονάδων.

Ωστόσο, χθες, ο Ιταλός τραπεζίτης ούτε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων απέκλεισε (κάθε άλλο μάλιστα) ούτε της προοπτικής ενεργοποίησης ενός μηχανισμού προκειμένου να τονωθεί η κυκλοφορία χρήματος, μπας και επιτευχθεί μικρή έστω ανάκαμψη του δομικού πληθωρισμού της ευρω-οικονομίας.

Ωστόσο τα μηνύματα που μας έρχονται πλέον από την... καρδιά του συστήματος, δηλαδή τη Γερμανία, «δείχνουν» ακόμη ένα ανησυχητικό στοιχείο. Υποχώρηση της μεταποίησης στο χαμηλό 9ετίας. Και για τη γερμανική οικονομία, ο ευρύτερος χώρος της μεταποίησης είναι μεγαλύτερος του 25% της συνεισφοράς στο ΑΕΠ των 3,7 τρισ.

Το σχεδόν βέβαιο είναι πως ο Ντράγκι, του οποίου η θητεία λήγει τέλος Οκτωβρίου (κάτι που έχει τη σημασία του και για την υστεροφημία του, μετά από μία ομολογουμένως θετική παρουσία στην αρχηγία της ΕΚΤ), θα προχωρήσει ΚΑΙ σε μείωση επιτοκίων και σε κάποιου είδους πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Τεχνικά τώρα, για τον δείκτη των δεικτών, στις 2.976 είναι μία στήριξη (μέχρις εκεί δεν αλλάζει η τάση για τις long θέσεις) και κύρια αρκετά χαμηλότερα, στις 2.912, που δεν φαίνεται πως θα απειληθεί σε αυτή τη φάση.

Μία μικρή οπισθοχώρηση θα μπορούσε να αποτελέσει προϋπόθεση για την επόμενη προσπάθεια ανοδικής κίνησης, αυτή τη φορά με άνω όριο τις 3.029 και βλέπουμε.

Πιθανότατα, αρκετά θα ξεκαθαρίσουν την προσεχή εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v