Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 6 2019

Ο τραπεζικός δείκτης και το... ανοδικό χάσμα

Στο υψηλό ημέρας των 788,79 μον. ο Δείκτης Τραπεζών, χθες Πέμπτη. Πειστικά υψηλότερα των 780 μον., που είχαν θεωρηθεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση, για να έχει συνέχεια η ανοδική διόρθωση που επιχειρείται.

Ως ζητούμενο είχε τεθεί ένα «κλείσιμο» εβδομάδας πάνω από τις 780 μον. Ο στόχος επιτεύχθηκε σε μία συνεδρίαση, καθώς στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υπήρχε κινητικότητα στον κλάδο.

Ενδεικτικό το ότι ο EuroStoxx Banks ενισχύθηκε χθες 3,35% ενόψει, όπως εκτιμούν χρηματιστές, της συνεδρίασης της ΕΚΤ, την προσεχή Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου.

Δίκοπο... μαχαίρι αυτή η ημερομηνία-ορόσημο, καθώς οι αγορές -της δικής μας συμπεριλαμβανόμενης- προεξοφλούν από μία εβδομάδα νωρίτερα πως ο Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα. Η κοινή λογική λέει πως εάν δεν τα ανακοινώσει τώρα, τότε του μένει άλλη μία συνεδρίαση, στις 24 Οκτωβρίου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν τη λήξη της θητείας του.

Είναι προφανές πως ο Ιταλός θέλει να αποχωρήσει με ένα νέο κύκλο... ποσοτικής χαλάρωσης. Επιδίωξή του να μείνει στην Ιστορία για την αποτελεσματική -σε μεγάλο βαθμό- αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και του «πολέμου» που έχει κηρύξει στην ύφεση που απειλεί την Ευρώπη.

Παράλληλα επιδιώκει να στρώσει τον... δρόμο για να γίνει πιο ομαλή η διαδοχή του από την Κριστίν Λαγκάρντ.

Γι' αυτό η συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου και όχι τόσο αυτή της 24ης Οκτωβρίου θεωρείται τόσο σημαντική.

Και γι' αυτό στις αγορές έχει αρχίσει να στήνεται ένας... χορός προεξόφλησης.

Στα καθ' ημάς, όπως φαίνεται στο διάγραμμα (μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη), ο ΔΤΡ «άνοιξε» χθες με ανοδικό χάσμα, με ό,τι αυτό σημαίνει, από σήμερα μέχρι και την προσεχή Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v