Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 17 2019

Μια... έξυπνη κίνηση

Στο προσυνεδριακό σχόλιο χαρακτήρισα έξυπνη την κίνηση του υπ. Οικονομικών να αποσταλεί σε αυτή τη συγκυρία το αίτημα για αποπληρωμή μέρους των οφειλόμενων προς το ΔΝΤ.

Εξυπνη, καθώς υποβλήθηκε ειδικά σε αυτή τη ρευστή περίοδο στις διεθνείς αγορές, θέλοντας να περάσει το μήνυμα πως ασχέτως του αν εξελίσσεται κρίση, ο σχεδιασμός της Αθήνας προχωρά.

Επίσης η επιστολή προς τους δανειστές υποβάλλεται μία μέρα πριν το Road Show των ΕΧΑΕ στο Λονδίνο.

Με τον υπ.Οικ να ομιλεί αύριο, δεύτερη μέρα της εκδήλωσης, σε εκπροσώπους περισσότερων από 100 funds, με τους fund managers να φθάνουν τους 134.

Παράλληλα ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέλυσε και τα 4 οφέλη της πρόωρης αποπληρωμής μέρους των υποχρεώσεων προς το Ταμείο, μία κίνηση που όπως πληροφορούμεθα, τυγχάνει ήδη θετικού σχολιασμού από τον ESM.

To ότι εξοικονομούνται περί τα 70 εκατ. ενισχύοντας παράλληλα τους δείκτες βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και διευκολύνοντας τους οίκους αξιολόγησης να αποτιμήσουν ανάλογα αυτή την πρωτοβουλία ενισχύεται το θετικό σενάριο για επίσπευση της αναβάθμισης του outlook της ελληνικής οικονομίας.

Προσωπική εκτίμηση είναι πως και ο στόχος για το investment grade θα έρθει πιο γρήγορα (στο 9μηνο)
και η προσπάθεια για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά 50 μ.β. θα επιτευχθεί μέσα στο 2020.

Οπως σημείωνα στο πρωινό μας σχόλιο, αυτή η ενέργεια του υπ.Οικ δείχνει πως ο ΟΔΔΗΧ θα μπορούσε να προχωρήσει... χθες για μία νέα έκδοση, πιθανότατα 10ετούς, για 2 με 2,5 δισ.

Ωστόσο από τη στιγμή που ούτε η χώρα έχει άμεσες κεφαλαιακές ανάγκες και στις διεθνείς αγορές επικρατεί ρευστότητα και ανησυχία, το συγκεκριμένο εγχείρημα θα υλοποιηθεί με την πρώτη ευκαιρία, δηλαδή βελτίωσης του κλίματος εκτός.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v