Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 24 2019

Τι ψάχνουν οι τραπεζίτες στο Μαξίμου

Για τις 13:30 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους τραπεζίτες.

Κυρίως... μενού οι χρεώσεις στις τραπεζικές συναλλαγές και στον αρνητικό απόηχο, που έχει δημιουργηθεί- και εύλογα- στην αγορά.

Ωστόσο η συνάντηση έχει πλούσιο κατάλογο, καθώς θα συζητηθούν θέματα, που άπτονται της επίλυσης του προβλήματος των ποινικών ευθυνών για τα τραπεζικά στελέχη, τα οποία βάζουν την υπογραφή τους σε ρυθμίσεις, την ενεργοποίηση-επιτέλους- του σχεδίου "Ηρακλής" για την ελάφρυνση των ισολογισμών των συστημικών τραπεζών από τα δυσθεώρητα μη εξυπηρετούμενα δάνεια/ανοίγματα που προσεγγίζουν τα 80 δισ. αλλά και της... γενιάς των νέων "κόκκινων" που επιβαρύνουν ανάλογα τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Επιπλέον οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον ΦΠΑ ακινήτων, καθώς οι τράπεζες υπολογίζεται ότι στα χαρτοφυλάκια τους έχουν ακίνητα αξίας περί τα 5 δισ.

Με αφορμή την συνάντηση θα δοθεί μία καλή αφορμή, παρόντος του Κυριάκου Μητσοτάκη, να αναθερμανθούν οι σχέσεις του υφ. Οικ, Γεωργίου Ζαββού με τους τραπεζίτες.

Οι πληροφορίες μας θέλουν να συζητείται και το σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος, που ΕCB, EBA, SSM κ.α. θα ήθελαν να προωθηθεί (μετά τις αλλαγές στα διάφορα κοινοτικά όργανα, τραπεζικούς φορείς και φυσικά στην ΕΚΤ) ως συμπληρωματικό του κυρίως σχεδίου του ΤΧΣ.

Άλλωστε το σχέδιο, που έχει επεξεργαστεί η JP Morgan, προσφέρει "καλύψεις" για "κόκκινα" έως το πολύ 30 δισ.

Όμως, για να επανέλθουμε στο θέμα των ημερών, που είναι για επαγγελματίες, καταθέτες, απλούς συναλλασσόμενους, πρωτεύον ΔΕΝ νοείται η κυβέρνηση από τη μία να εντείνει τις προσπάθειες για ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, για το 2020, και από την άλλη να μην παρεμβαίνει- ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ- στο ζήτημα των χρεώσεων.

Για να δούμε τι... καπνός θα βγει το μεσημέρι από το Μαξίμου...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v