Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 19 2019

Ερχεται «μποναμάς» για εισηγμένες με ακίνητη περιουσία

Oι περισσότερες εισηγμένες εταιρείες αποτιμούν τα ακίνητά τους στην «εύλογη» αξία τους, η οποία καθορίζεται από εξωτερικούς εκτιμητές, συνήθως μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια (ειδικότερα στους ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ακινήτων -real estate, ΑΕΕΑΠ- οι σχετικές αποτιμήσεις γίνονται κάθε εξάμηνο).

Έτσι πολλές ήταν οι περιπτώσεις, όπου εμπορικές, βιομηχανικές και λοιπές εισηγμένες υποχρεώθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία να εγγράψουν λογιστικές απομειώσεις, μειώνοντας έτσι το ύψος των κερδών τους και των ιδίων κεφαλαίων τους.

Τώρα ωστόσο, η τάση στην κτηματαγορά έχει αρχίσει να αναστρέφεται. Οι μειώσεις φόρων (π.χ. ΑΕΕΑΠ, ΕΝΦΙΑ), τα «εργαλεία» της «χρυσής βίζας» και του Airbnb, το περιβάλλον των αρνητικών διεθνών επιτοκίων, το επιδοτούμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και οι προσδοκίες για εγχώρια οικονομική ανάκαμψη έχουν ξεκινήσει να ανεβάζουν τις αποτιμήσεις.

Επομένως, στο βαθμό που η τάση αυτή δεν αναστραφεί, θα βλέπουμε μέσα στην επόμενη διετία-τριετία ανατιμήσεις στις εύλογες αξίες των ακινήτων που κατέχουν οι εισηγμένες εταιρείες, εξέλιξη που θα επηρεάσει ανοδικά τα ίδια κεφάλαια και θα καταστήσει ελκυστικότερο το δείκτη τιμή προς λογιστική αξία (P/BV).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v