Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 2 2020

Απαιτούνται ουσιαστικές ενέργειες στο ΧΑ

Πανηγυρική η σημερινή, πρώτη, συνεδρίαση του ΧΑ. Παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος θα κηρύξει και την έναρξή της. Η εκδήλωση γίνεται με τον «αέρα» του θεαματικού 2019 και τις εύλογες προσδοκίες για το 2020.

Θα δείξει, στη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, θα ήθελα να δω, πέρα από τις συνήθεις ευχές και τις παραδοσιακές δηλώσεις, τους αρμόδιους να ενεργούν ουσιαστικά, με κινήσεις ρηξικέλευθες μέσω των οποίων θα αναβαθμιστεί -επί της ουσίας- το χρηματιστήριο. Και αυτό τους αφορά όλους: από τον αρμόδιο υπουργό, τους επικεφαλής της ΕΧΑΕ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μέχρι τον τελευταίο αρμόδιο συντάκτη.

Η ευκαιρία που μας δόθηκε πέρυσι δεν πρέπει να αφεθεί να πάει χαμένη. Η αγορά χρειάζεται πολύ λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα, ουσιαστικές ενέργειες, με σκοπό την εμβάθυνση, την προσέλκυση νέων εισαγωγών, νεότερα για το χρηματιστήριο Ενέργειας και ρυθμίσεις ικανές να φέρουν επιπλέον επενδυτές και συνακόλουθα μεγαλύτερους τζίρους.

Μέτρο ικανό να φέρει νέους παίκτες και να συμβάλει στην ενίσχυση της εμπορευσιμότητας είναι η μείωση του κόστους του market making. Στις 200 με 400 χιλιάδες ευρώ, ετησίως, το βάρος για μία ιδιωτική ΑΧΕΠΕΥ. Το παλεύει ο Σπύρος Κυρίτσης, εκ μέρους του ΣΜΕΧΑ, αλλά θα χρειαστεί την υποστήριξη και των τραπεζικών χρηματιστηριακών.

Απλά μέτρα, χαμηλού κόστους, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Αυτά τα ολίγα για αρχή και ειλικρινείς ευχές για υγεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v