Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 28 2020

MSCI World: Πάμε για ύφεση;

Νέο sell off χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη. Με σπασμένα «φρένα» οι στηρίξεις χάθηκαν, χωρίς ουσιαστικές αντιστάσεις. Στις 2.978,76 ο S&P 500 με συντριπτικές απώλειες 4,42% και σωρευτικά 10,76% σε εβδομαδιαίο. Μέχρι και το «κλείσιμο» της Πέμπτης.

ΩΣΤΟΣΟ...

ιδιαιτέρως ανησυχητική, πλέον, η διαγραμματική εικόνα του MSCI World (απαρτίζεται από 1.644 εταιρείες, από 23 ανεπτυγμένες αγορές, που αντιστοιχούν στο 85% της συνολικής αποτίμησης).

Ο δείκτης μετρά απώλειες 7,4% σε 9 συνεδριάσεις, λόγω των εντεινόμενων ανησυχιών για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, λόγω της υποβάθμισης των προβλέψεων για την κινεζική οικονομία και την ταχεία εξάπλωση του Covid-19 σε όλο και περισσότερες χώρες/αγορές.


Η αναθεωρημένη εκτίμηση για το EPS υποβαθμίζεται στα 165$ για το 2020 (από 174$) και 175$ για το 2021, λόγω της επί τα χείρω διαμόρφωσης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Τη Δευτέρα (που αργεί το ΧΑ) ανακοινώνονται οικονομικά μεγέθη για την οικονομία της Κίνας (στοιχεία Φεβρουαρίου) ενώ μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου ανακοινώνονται σημαντικοί δείκτες (κυρίως σε κλάδους μεταποίησης) οικονομιών της ευρωζώνης. Η προσοχή στρέφεται κυρίως στη Γερμανία.
(σ.σ. διάγραμμα και 2-3 στοιχεία είναι από το zerohedge.com)

Σημειωτέον πως η αμερικανική πλευρά επιρρίπτει ευθύνες στην επικεφαλής της ΕΚΤ για την άτολμη στάση της Φρανκφούρτης και τη διστακτικότητα άμεσης παρέμβασης προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις του κορωναϊού.

Eκτίμηση μου, πως συν τω χρόνω το χάσμα ΗΠΑ - Ευρώπης/Γερμανίας θα διευρύνεται, με τη γηραιά ήπειρο να «αδυνατίζει» περισσότερο και οικονομικά και γεωπολιτικά. Εμφανώς πιο αδύναμη/ευάλωτη η θέση και του Πεκίνου έναντι της Ουάσιγκτον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v