Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 17 2020

GREK/ETF: Τι μας δείχνει τώρα...

Σε νέο ιστορικό χαμηλό, $4,86, διόρθωσε το GREK/ETF. Αναπόφευκτο το sell off και στο «καλάθι» μετοχών ελληνικών εταιρειών, σε μία συνεδρίαση όπου η Wall Street θύμιζε «βομβαρδισμένο τοπίο».

Εύγλωττα, φίλος της στήλης (luke) σημειώνει πως στο διήμερο της επίθεσης των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ ο Dow Jones είχε χάσει 6,3%. Προφανώς και οι δύο περιπτώσεις δεν είναι συγκρίσιμες, ωστόσο, σε κάποιο βαθμό, τα ποσοστά από μόνα τους είναι -εν μέρει- ενδεικτικά.

Από αυτή τη συντριβή, το Global X MSCI Greece προφανώς και δεν θα γλίτωνε, άλλωστε οι ρευστοποιήσεις σε συμβόλαια εισηγμένων στο ΧΑ είχαν ξεκινήσει αρκετά πριν εμφανιστεί, με ένταση, το πρόβλημα του ιού στην Ιταλία. Προφανώς, ορισμένοι μείωναν θέσεις σε ελληνικά assets πριν περάσει στην Ευρώπη το πρόβλημα, πιθανότατα θεωρώντας ότι οι -τότε- αποτιμήσεις των εταιρειών ή ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μας ή οτιδήποτε άλλο δεν δικαιολογούσαν υψηλότερες αποτιμήσεις.

Εν πάση περιπτώσει, αυτά είναι ιστορία. Η αναφορά μας στο GREK γίνεται καθώς το θεωρούμε ως ένα σημείο αναφοράς για τη στάση των «αμερικανικών κεφαλαίων».

Με βάση τη χθεσινή εικόνα, δεν θα έλεγα ότι το «καλάθι» παραπέμπει σε αναστροφή της τάσης -πάντα βραχυπρόθεσμα και με ορίζοντα τη λήξη της Παρασκευής, στα Παράγωγα. Ωστόσο σε ημερήσιο, θα μπορούσε, σήμερα, εάν βγει τεχνική αντίδραση στη Wall Street, να ακολουθήσει. Στα $4,86-5,17 το εύρος στη χθεσινή συνεδρίαση και τα $5,17 θα μπορούσε να τα «δει» μέχρι αύριο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα μπορούσε να αντιστοιχίσει σε μία αντίδραση στο ΧΑ.

Οι 5 βαρύτερες, με βάση τη στάθμισή τους, εισηγμένες (στο ΧΑ) είναι ΟΤΕ (18,54%), Alpha Bank (8,68%), Eurobank (8,22%), ΟΠΑΠ (5,63%) και Jumbo (3,55%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v