Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 16 2020

Αριστοτέλης Μυστακίδης: «Βλέπει» Ελλάδα;

Για τη γνωστοποίηση της συμμετοχής του Ελληνοβρετανού δισεκατομμυριούχου, με 5,14% στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς, περισσότερα αναφέρονται σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr.

Το γιατί Πειραιώς και από πόσο χαμηλότερες τιμές το «χτίσιμο» της θέσης θα το δει στη συνέχεια η αγορά, καθώς κατά πάσα βεβαιότητα πρόκειται για επενδυτικού χαρακτήρα κίνηση. Θα του βγει του 57χρονου άλλοτε «Μίδα του χαλκού» αυτή η επένδυση; Πολύ πιθανόν, δεδομένης της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας των 616,6 εκατ. του τραπεζικού ομίλου.

Ωστόσο το ερώτημα σε επιχειρηματικούς κύκλους είναι εάν και κατά πόσον η ενέργεια αυτή του πρώην mr Glencore θα μπορούσε να σηματοδοτεί τη στροφή του (και) προς την ελληνική αγορά, ευρύτερα.

Αυτό γιατί από το 2018, που αποχώρησε από τα διοικητικά της Glencore, του είχαν γίνει αρκετές κρούσεις από Ελληνες παράγοντες για να επενδύσει, είτε στον τουρισμό είτε στην ενέργεια (και δη στις ΑΠΕ).

Ομως ο Τέλης, για τους φίλους, ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικός και φειδωλός στα λόγια και στις προθέσεις του, ακόμη και με παράγοντες οι οποίοι τον είχαν επισκεφθεί στην έπαυλή του, στη Χαλκιδική.

Μέχρις ότου αρχές του 2020, έγινε γνωστό πως εταιρεία που ενεργούσε για λογαριασμό του «έχτιζε» μεθοδικά ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων, προσβλέποντας στην άνοδο του κλάδου real estate της χώρας μας.

Μάλιστα τελευταία αγορά του φέρεται να ήταν τον Φεβρουάριο, με την απόκτηση ενός πρώην βιομηχανικού ακινήτου στην Πειραιώς (που πριν καιρό είχε περάσει στα χέρια γαλλικής εταιρείας του κλάδου). Η δε αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων υπολογιζόταν, τότε, από παράγοντα ο οποίος συμμετείχε στην διαδικασία, στα 60 εκατ. ευρώ.

Οχι πολλά, θα πείτε, για έναν από τους μόλις 4 Ελληνες billionaires, οι οποίοι έχουν φιλοξενηθεί στις σελίδες του Forbes (με την προσωπική περιουσία του, τότε, στο 1,8 δισ. $ + συμμετοχή στο μ.κ. της Glencore 900 εκατ. $).

Αλλωστε και η συμμετοχή του στην Πειραιώς (περί τα 32 εκατ. σε τρέχοντες όρους) μικρή (για τα δεδομένα του) είναι.

Θα μπορούσε, όμως, από τη στιγμή που αποτελεί μία δεύτερη (επενδυτική) κίνησή του στην ελληνική αγορά, να σημαίνει κάτι περισσότερο; Ενδεχομένως ένα deal μεγαλύτερης εμβέλειας και οικονομικών προδιαγραφών.

Περιορίζομαι, προσώρας, στην καταγραφή αυτών των 2 ενεργειών, σε real estate και banking...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v