Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 30 2020

Και όμως αντέχουν

Με αφορμή τον σχολιασμό της κατάστασης από τον Δημήτρη Τζάνα, θα έλεγα πως ενισχύεται η εκτίμηση των ανθρώπων της αγοράς πως ο επιχειρηματικός πυρήνας των εισηγμένων αντέχει.

Με γνώμονα τα αποτελέσματα 6μήνου (ειδικότερα εστιάζοντας στο δεύτερο 3μηνο), συνεκτιμώντας βεβαίως το γενικότερο κλίμα εκτός, φαίνεται πως ένας ικανός αριθμός ομίλων (ΟΤΕ, Mytilineos, Viohalco, Coca Cola, TITAN) έχει αναπτύξει ισχυρά αντισώματα (άλλωστε πρόκειται για επιχειρηματίες οι οποίοι βγήκαν δυνατότεροι από την πρωτοφανή «ελληνική κρίση»).

Ορισμένες ισχυροποιήθηκαν (Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Sarantis, ΚΡΙ-ΚΡΙ), άλλες επιτάχυναν την εφαρμογή της στρατηγικής τους (όπως λ.χ. η ΔEH τον ενεργειακό μετασχηματισμό της), ενώ έτερες προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα (Motor Oil, Aegean).

Μας επιτρέπουν αυτά τα ολίγα για τη δυσκολότερη συνέχεια; Θα δείξει, θα εξαρτηθεί και από την ένταση, διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, όλων όσων πρωτόγνωρων διαδραματίζονται, διεθνώς, στην πατρίδα μας.

Ωστόσο η «καρδιά» του εγχώριου επιχειρείν αποδεικνύεται πως πέραν των όποιων εύλογων αρρυθμιών συνεχίζει να «χτυπά». Και αυτό κρατάμε από τα αποτελέσματα του πρώτου 6μήνου, περιμένοντας την εικόνα για το τρίτο τρίμηνο.

To σχόλιο του Δημήτρη Τζάνα

Με σκηνικό χρηματιστηριακής ευφορίας ελέω της άφθονης ρευστότητας που προσφέρουν οι Κεντρικές Τράπεζες κινούνται οι διεθνείς αγορές, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, πρωταγωνιστής είναι ο τραπεζικός κλάδος που προσπαθεί να ανακτήσει μέρος των ύψους 40% περίπου ετησίων απωλειών του (στην Ελλάδα πάνω από 65%!). Στις ΗΠΑ, η άνοδος συνδέεται με την πιθανολογούμενη επικείμενη ψήφιση ενός ακόμη γενναίου πακέτου στήριξης από το Κογκρέσο, ύψους τουλάχιστον $2 τρισ.

Όμως, η ευφορία των αγορών για μια ακόμη φορά δεν αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο που παραμένει αμέτοχο. Με τη συναλλακτική απαξίωση να το χαρακτηρίζει και με τις ρευστοποιήσεις τίτλων να έχουν οδηγήσει σε νηοπομπή 6 συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων τις τελευταίες 10 ημέρες.

Με τα αντανακλαστικά των αγοραστών να εξαντλούν τη δυναμική τους στις πρώτες 1-2 ώρες της συνεδρίασης. Την ίδια ώρα, σημαντικές εν δυνάμει συναντήσεις όπως εκείνη του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της αμερικανικής International Development Finance Corporation δεν συγκινούν την επενδυτική κοινότητα.

Παράλληλα, η ολοκλήρωση της δημοσιοποίησης των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών, δείχνει ότι τα μεγέθη αρκετών εταιρειών άντεξαν στις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία (ΟΤΕ, Βιοχάλκο, ΕΕΕ, Μυτιληναίος, Τιτάν), ορισμένες βελτίωσαν τα μεγέθη τους (ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Τενέργα, ΕΥΔΑΠ), άλλες επιτάχυναν την εφαρμογή της στρατηγικής τους (όπως η ΔEH τον ενεργειακό μετασχηματισμό της) και ορισμένες κάνουν ήδη κινήσεις προσαρμογής στα νέα δεδομένα (Motor Oil, Aegean).

Παρ' όλα αυτά, οι επενδυτές συνεχίζουν την αποχή τους από το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ κάποιοι συνεχίζουν να αποεπενδύουν από τις θέσεις τους. Οι λόγοι της απομόνωσης του ελληνικού χρηματιστηρίου από τα επενδυτικά δρώμενα δεν είναι άγνωστοι και είναι σκόπιμο να επισημανθούν για μια ακόμη φορά:

-H συντήρηση υφεσιακού περιβάλλοντος στην ελληνική οικονομία που φτάνει τις συνθήκες αποπληθωρισμού, καθώς η φετινή κατάρρευση του τουρισμού και οι επιπτώσεις στην οικονομία λόγω της έξαρσης της πανδημίας, αναμένεται να οδηγήσουν ίσως και σε διψήφιο ποσοστό υποχώρησης του ΑΕΠ φέτος.

-Ο χαμηλός βαθμός ορατότητας στον τραπεζικό κλάδο καθώς οι συνθήκες της πανδημίας διαμορφώνουν προϋποθέσεις για νέα NPLs (6-10 δισ. ευρώ κατά τη Morgan Stanley, την ΤτΕ κ.α.) και ενώ δεν αναμένεται να γνωστοποιηθεί το ύψος τους πριν το τέλος του 2021.

-Η αδυναμία διαμόρφωσης πειστικού εθνικού σχεδιασμού, ώστε να οι αγορές να υιοθετήσουν το σενάριο ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ένα ενδιαφέρον growth story από το 2021 απορροφώντας κονδύλια 70 δισ. ευρώ τα επόμενα έτη.

-Οι χρόνιες παθογένειες του ελληνικού χρηματιστηρίου και το έλλειμμα μιας ολιστικής πολιτικής για την αντιμετώπισή τους.

-Τέλος, παρά την αναγγελία έναρξης ελληνοτουρκικού διαλόγου στο εγγύς μέλλον, το απρόβλεπτο της προσωπικότητας του Ταγίπ Ερντογάν συντηρεί υψηλό βαθμό γεωπολιτικής αβεβαιότητας στην Α. Μεσόγειο.

Με αυτά τα δεδομένα, ένα window dressing ενόψει της τελευταίας ημέρας του εννιαμήνου είναι το καλύτερο που προσδοκούμε. Με τη βεβαρημένη τεχνική εικόνα να προϊδεάζει για πιθανή κίνηση προς τις 600 μονάδες του Γ.Δ., αν δεν αλλάξει κάτι «επί τα βελτίω» στις επιδόσεις τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v