Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 6 2020

Λαγκάρντ: Ένας χρόνος μετά

Αναλαμβάνοντας πέρυσι, τέτοιες μέρες, τα ηνία της ΕΚΤ η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν από τις πιο ισχυρές και αναγνωρίσιμες γυναίκες στον πλανήτη.

Ούτε που το φανταζόταν όμως, πως μέσα σε λίγους μήνες θα βρισκόταν να διαχειρίζεται την ισχυρότερη κρίση από την περίοδο της Μεγάλης Κρίσης.

Αποδείχτηκε άξια των περιστάσεων και σήμερα, μετά τις διαπιστωμένες παλινωδίες και ανεπάρκεια της πολιτικής ηγεσίας της ΕΕ -και με τα ήξεις αφήξεις για το Next Generation EU-, την «ολίγη» και σε αποδρομή Γερμανίδα καγκελάριο, έχει επωμιστεί -σχεδόν- όλο το βάρος της διάσωσης οικονομιών, τραπεζών, επιχειρήσεων.

Σταθερά στη γραμμή του Μάριο Ντράγκι, στο "whatever it takes", με QE πανδημίας-ασπίδα προστασίας για όλα τα κράτη-μέλη, με μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια, καταφέρνει να κρατά όρθιο το ευρωσύστημα.

Δεν είναι υπερβολή πως (σχεδόν) όλη η Ευρώπη προσβλέπει στα «μαγικά» της, δεν είναι τυχαίο πως η Il Sole 24 Ore την αποκάλεσε... Jean d' Arc, δεν είναι -πλέον- απίθανο στη συνεδρίαση της 2-3, η Φρανκφούρτη να προχωρήσει σε χρονική επέκταση/ποσοτική διεύρυνση του ΡΕΡΡ, δεν αποκλείεται να συζητηθούν μέχρι και τακτικές... Anges Dechu ή ό,τι άλλο απαιτηθεί. Ενόσω Βερολίνο και Βρυξέλλες το... σκέφτονται για το Ταμείο Ανάπτυξης, με το ένα μετά το άλλο τα κράτη-μέλη να κάνουν πίσω ως προς το ενδεχόμενο χρήσης δανείων, διεκδικώντας περισσότερες χορηγήσεις. Οταν, με το καλό, θα δεήσουν οι δύο Γερμανίδες.

Δεύτερος χρόνος, λοιπόν, με την Κριαστίν Λαγκάρντ στο τιμόνι της ΕΚΤ, και για να μη μακρηγορώ, φαντάζεστε αυτόν τον ένα -πρώτο- χρόνο διάδοχος του Mario Draghi να ήταν κανένας... Γενς Βάιντμαν ή κάποιος «μπροστινός» του Βερολίνου;

Αραγε το έχουν σκεφτεί αυτό στην Αθήνα...; στην κυβέρνηση, στο πολιτικό (και όχι μόνο) σύστημα;

Ευτυχώς, να λέμε, που δεν...

Vive, Lagarde, λοιπόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v