Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 15 2020

Sunlight: Μία επένδυση, πολλά τα μηνύματα

Μία μεγάλη επένδυση για την έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων μπαταριών τεχνολογιών λιθίου
ξεκινά η Sunlight.

Φτάνει τα 105 εκατ., εξασφαλίζει -μέσω ΕΣΠΑ- 49,9 εκατ. και προβλέπει τη δημιουργία νέου κέντρου έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα (που θα ενδυναμώσει το υφιστάμενο κέντρο, στην Ξάνθη), συνακόλουθα το «άνοιγμα» άνω των 200 νέων άμεσων θέσεων εργασίας στη χώρα μας (160 στην εταιρεία και 40 σε συνεργαζόμενες).

Δεδομένου του ενδιαφέροντος του Βερολίνου, η συγκεκριμένη επένδυση να πραγματοποιηθεί στη Γερμανία (όπου λειτουργεί θυγατρική της εταιρείας) και μόνο που -τελικά- αποφασίζεται να γίνει στην Ελλάδα, το μήνυμα είναι σαφές και ισχυρό.

Η χώρα θα πρέπει να υποστηρίξει τέτοιες επενδύσεις (προφανής η χρησιμότητα των ΕΣΠΑ, των επιδοτήσεων του NextGeneration EU όταν θα ενεργοποιηθούν), να δημιουργήσει κίνητρα για την προοπτική επιστροφής νέων επιστημόνων (που τα χρόνια της κρίσης υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν), να θέσει ως βασική προτεραιότητα την αξιοποίηση του πλούτου που κρύβει αυτός ο τόπος, να συνδέσει την εκπαίδευση με την παραγωγή, να ανακατανείμει τη σύνθεση του εγχώριου προϊόντος καθιστώντας το λιγότερο «τουριστοβαρές».

Και επίσης σημαντικό -για λόγους ευνόητους- ο επανασχεδιασμός επενδυτικών πλάνων/προγραμμάτων για περιφέρειες της χώρας όπως η Θράκη-Ανατ. Μακεδονία, τα νησιά του Ανατ. Αιγαίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v