Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 10 2021

Υπερεκτίμηση ή «μαύρος κύκνος»;

Διόρθωση... Κικίλια, χαρακτήρισαν αρκετοί παράγοντες της αγοράς τη χθεσινή υποχώρηση του χρηματιστηρίου, σε μία καμπή που η συνεδρίαση της Δευτέρας είχε αφήσει να φανεί πως κάτι άλλαζε προς το καλύτερο.

«Οσο κρατούν οι 756 μονάδες», έγραφε η χθεσινή ανάρτησή μας, με τον Γενικό Δείκτη να σταματά στις 756,88 μονάδες. Για «επιμόλυνση του χρηματιστηρίου από το αττικό lockdown» κάνει λόγο ο Δημήτρης Τζάνας, απηχώντας τη μία πλευρά παραγόντων της αγοράς και αναλυτών που «βλέπουν» συνέχιση της ταλαιπωρίας.

Για ορισμένους τεχνικάριους, εάν η τελευταία αντίδραση για τον ΓΔ από τις 726 έως τις 780 και για τον ΔΤΡ από τις 406 έως τις 476 είναι «διορθωτικό abc», τότε είναι πιθανό να εξελιχθεί ένα retrace κατά 61,8% της όλης κίνησης. Υπάρχει, όμως, και η άλλη άποψη, που θεωρεί υπερβολική τη χθεσινή υπεραντίδραση εν αναμονή ανακοινώσεων του πρωθυπουργού. Παρά τους νέους περιορισμούς, την περαιτέρω αυστηροποίηση υφιστάμενων, δεν πρόκειται για απαγορευτικό ανάλογο με αυτό του Μαρτίου 2020.

Για τις χθεσινές εξελίξεις στο υγειονομικό σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας (χθες το πρωί) πως «... Οι σκέψεις για αυστηρό απαγορευτικό στην Αττική -μετά τις τελευταίες ανησυχητικές ενδείξεις- είναι ενεργές. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα λειτουργούσε επιβαρυντικά (και) για την αγορά, ευρύτερα.
Συνδυαστικά, με τις επιφυλάξεις για τον χρόνο σταδιακού "ανοίγματος" της τουριστικής περιόδου, έχουμε έναν αρνητικό καταλύτη, που θα πρέπει να συνεκτιμάται και λαμβάνεται σοβαρότατα υπόψη...».

Για να δούμε, πώς θα εξελιχθεί σήμερα-αύριο η συνεδρίαση, συνεκτιμώντας πως στη χθεσινή συνάντηση Σταϊκούρα - Ζαββού και τραπεζιτών επιβεβαιώθηκε η πρόθεση των δύο μερών να προχωρήσει άμεσα η επέκταση του σχεδίου στο πλαίσιο του Ηρακλή.

Η αγορά θα μας «δείξει», σήμερα.

(*) «μαύρος κύκνος» για τις αγορές λογίζεται η εκδήλωση ενός γεγονότος απρόβλεπτου και -σχεδόν- απίθανου να επισυμβεί. Ηταν όμως τόσο απίθανη η χθεσινή εξέλιξη, με βάση τα όσα διαδραματίζονταν τα προηγούμενα τελευταία 24ωρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v