Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 5 2021

Η έξοδος της χώρας, ο ΟΤΕ και η Moody's

Νέα έξοδος της χώρας, τρίτη για φέτος, με την έκδοση ομολόγου 5ετούς διάρκειας. Βήμα που περίμενε η αγορά (ενδεικτικό το σχόλιό μας: Ομόλογα, 1-2 θερινές έξοδοι, στον Εκηβόλο της 14ης Απριλίου) σε μία συγκυρία αρκετά ευνοϊκή -παρά τη χθεσινή διόρθωση σε Ευρώπη και Νέα Υόρκη. Ωστόσο, θετική έκπληξη έρχεται από τον ΟΤΕ, με τη Standard & Poor's να αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα σε ΒΒΒ, θέτοντας -παράλληλα- θετικό outlook.

Εξέλιξη που όπως εύστοχα σημειώνει ο συν-υπογείτης Giannis Chrysovitsanos αποτελεί «θετική επιλογή, είναι διπλή, με πρώτη και κύρια την επιλεξιμότητα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (εταιρικών cspp) της ΕΚΤ με κανονικότατη συμμετοχή και δεύτερο είναι πλέον θέμα χρόνου η έκδοση ευρωομολόγου με πιθανότατο αρνητικό επιτόκιο...»

Κοινή εκτίμηση πως οι διεθνείς οίκοι, ειδικότερα ο S&P μάς... παίρνει από το χέρι για την πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα.

Θυμίζω τις πρόσφατες αναβαθμίσεις του ίδιου οίκου για τις τράπεζες (στις 28 Απριλίου), της ΔΕΗ (σε θετική από σταθερή), λίγες μέρες μετά την ανάλογη βαθμολόγηση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας (σε ΒΒ από ΒΒ-).

Εύλογα η αγορά (αλλά όχι μόνον) περιμένει την ετυμηγορία του οίκου Moody's στις 21 Μαΐου.

Αμερικανικό σπίτι η Standard & Poor's όπως και η Moody's. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει ευρύτερα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v