Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 1 2021

Χρηματιστήριο: Και όμως μπορεί... αλλά

Με εικόνα Ιανού το Χρηματιστήριο Αθηνών τον Ιούνιο. Ενα καλό πρώτο 15νθήμερο (με υψηλό 17μηνών στις 927,20 μονάδες) και ένα αρνητικό δεύτερο, που -μάλιστα- έκλεισε με σερί 5 πτωτικών συνεδριάσεων. Τελικός απολογισμός, απώλειες 1,11% τον Ιούνιο αλλά και κέρδη 9,38% στο 6μηνο.

Και σε αυτό το διάστημα, Ιανουαρίου-Ιουνίου θα σταθώ. Ειδικότερα στα περισσότερα από 2,5 δισ. που αντλήθηκαν μέσω αμκ, εταιρικών ομολόγων, ειδικού τύπου ομολογιών. Στο εν λόγω ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται οι εκδόσεις των Mytilineos, ΔΕΗ στις διεθνείς αγορές.

Ουσιαστικά η εγχώρια αγορά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, λειτούργησε υποστηρικτικά ως προς τη χρηματοδότηση, κεφαλαιακή ενίσχυση εισηγμένων (και μη, στην περίπτωση της Costamare).

Καταδείχθηκε πως και κεφάλαια να επενδυθούν σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία υπάρχουν και η αγορά μπορεί να δώσει λύσεις. Μάλιστα, προσφέροντας αποδόσεις σε καταθέτες, οι οποίοι -πλέον- δεν αρκούνται στα ελάχιστα/μηδενικά επιτόκια. Το εταιρικό ομόλογο (ελληνικού δικαίου) της Motor Oil (για 200 εκατ. ευρώ) ήταν χαρακτηριστική περίπτωση.

Συνεπώς η αγορά μπορεί, χρήμα υπάρχει, λύσεις προσφέρονται. Ωστόσο για αυτή την αγορά οι κυβερνώντες ελάχιστα (επί της ουσίας) έχουν κάνει για την αναβάθμισή της, τη θωράκισή της, την ελκυστικότητά της. Εκ του αποτελέσματος, πάντα, κρίνοντας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v