Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 20 2021

Διόρθωση, αλλά με το βλέμμα στο πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου

Αφορμής δοθείσης η χθεσινή διόρθωση, στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με χρήσιμα συμπεράσματα από την θετική ή αρνητική διαχείριση των εισαγόμενων πιέσεων, με αποτέλεσμα πολλές μετοχές να γίνουν βορά στις ορέξεις των πωλητών και των υποτιμητών αλλά και λιγοστών να αναδειχθούν ως θύλακες αντίστασης για τους αγοραστές.

Η έκταση της διόρθωσης θα εξαρτηθεί (και) από το πότε θα αντιδράσει η Wall Street, με την ευρύτερη περιοχή των 860 μονάδων να είναι μία σημαντική (μηνιαία) ζώνη στήριξης. Στις 890 μονάδες, για τον ΓΔ, -πλέον- η αντίσταση (εβδομαδιαία). Αυτά, όσον αφορά στην βραχυπρόθεσμη προσέγγιση καθώς είναι αρκετοί οι επενδυτές, οι οποίοι ενεργούν με ορίζοντα προς τις 10-13 Σεπτεμβρίου. "Βλέποντας" στην 7/9, όταν η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία δευτέρου τριμήνου, για το ΑΕΠ και στην 9/9 οπότε και συνεδριάζει η ΕΚΤ. Για το τελευταίο, δεν αποκλείεται να υπάρξει, νωρίτερα, δημόσια τοποθέτηση της επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας.

Θυμίζω, πως ενώ η συζήτηση, για το tapering άνοιγε από τις αρχές Ιουνίου, στην Fed η Κριστίν Λαγκάρντ έσπευσε να καθησυχάσει τις αγορές με συνέντευξη της (στο Bloomberg, στις 12 Ιουλίου).

Συγκεκριμένα, ξεκαθάριζε, πως "... δεν είναι η κατάλληλα ώρα να συζητηθεί η σταδιακή μείωση της στήριξης και ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP), ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, μπορεί να «περάσει μεταβατικά σε μία νέα μορφή» μετά τον Μάρτιο του 2022, το νωρίτερο δηλαδή που μπορεί να ολoκληρωθεί το PEPP..."

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v