Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 20 2021

Σε επιφυλακή για την ενέργεια

Για ακόμη μία φορά ο Dr Money «χειρούργησε» προσεκτικά το πιο φλέγον θέμα/πρόβλημα των ημερών, θέτοντας το αυτονόητο δίλημμα «Μπρος φυσικό αέριο και πίσω λιγνίτης...» (στη χθεσινή διάγνωσή του).

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, κατά την άποψή του, και όσον αφορά στη γεωπολιτική διάστασή της.
Σε συνέχειά της, βλέπω πως ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας έχει εκπονήσει σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο τίθενται άμεσα σε λειτουργία όλες οι θερμικές μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη, σε περίπτωση κατακόρυφης αύξησης της ζήτησης, καιρικών συνθηκών.

Ενθαρρυντικό το ότι οι τιμές του φ/α υποχώρησαν λίγο τα τελευταία 24ωρα, απόρροια των προβλέψεων για ήπιο (κλιματικά) περιβάλλον το επόμενο διάστημα.

Οσον μας αφορά, πάντως, στο πλαίσιο του σχεδιασμού (του ΑΔΜΗΕ) έχουν ενεργοποιηθεί και οι μονάδες στην Πτολεμαΐδα, ενώ οι αντίστοιχες της ΔΕΗ είναι σε συνεχή λειτουργία.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης, η εκτίμηση του καθηγητή Παντελή Κάπρου (στο πλαίσιο του συνεδρίου Renewable & Storage Forum), πως εάν η χονδρεμπορική τιμή διαμορφωνόταν με βάση το μέσο κόστος (των μονάδων που συμμετέχουν), θα ήταν κατά 39% φθηνότερη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v