Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 9 2023

Σημεία των καιρών: Εθνική, Mytilineos, Jumbo

Από τις συνεδριάσεις που θα θυμάται η επενδυτική κοινότητά μας, η χθεσινή. Στα 5,570 δισ. ευρώ η αποτίμηση της Εθνικής, περνώντας τη Eurobank των 5,566 δισ. ευρώ. Για χρόνια η Eurobank είχε την πρωτοκαθεδρία μεταξύ των τραπεζικών (και με την έμμεση συνδρομή της Grivalia Properties), με την Εθνική να παλεύει μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης.

Πλέον, από χθες η παλαιότερη εισηγμένη του Χρηματιστηρίου Αθηνών -από το 1905- επανέρχεται στη θέση του οδηγού.

Στα 30,38 ευρώ η μετοχή της Mytilineos -νέο ιστορικό υψηλό-, στα 4,341 δισ. η αποτίμηση (στην 6η θέση της σχετικής κατάταξης), ένα χρηματιστηριακό/επενδυτικό φαινόμενο (απόρροια του επιχειρηματικού) με το μέγεθός της να «ασφυκτιά» στη «ρηχότητα» της εγχώριας αγοράς.

«Εγώ δεν σχολιάζω ποτέ την πορεία της μετοχής μας. Υπάρχουν όμως μεγάλοι και ισχυροί μέτοχοι που θεωρούν ότι η σημερινή μας κεφαλαιοποίηση είναι ευτελιστική...» είχε πει πρόσφατα ο επικεφαλής της φερώνυμης εισηγμένης, ανακοινώνοντας την επέκταση στον Καναδά, μετά την Χιλή, την Αυστραλία, την Αφρική και την Ασία.

Στα 4 σημεία του ορίζοντα, όντως για τη Mytilineos -πλέον- δεν νυχτώνει ποτέ.

Με νέα άνοδο στα 24 ευρώ (μόλις 0,14 από το ιστορικό υψηλό) η μετοχή της Jumbo. Mε νέα αύξηση των πωλήσεων (25% στο 4μηνο) και τον επιχειρηματία να κερδίζει το ένα στοίχημα μετά το άλλο (εάν του βγει και το Ισραήλ...) ο όμιλος «χτυπά» και στον κλάδο των σούπερ μάρκετ (τελευταία προσθήκη οι πωλήσεις παγωτού).

Το γεγονός και μόνο πως στη χθεσινή συνεδρίαση «ισχυρά χέρια» άλλαξαν πακέτα αξίας 14,8 εκατ. (φυσικά ξεχώρισαν των 9,1 εκατ. ευρώ: για 384.000 τμχ στα 23,84 ευρώ και για 100.000 τμχ. στα 23,90 ευρώ) ενισχύει την εκτίμηση όσων βλέπουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανόδου. Στα 3,265 δισ. η αποτίμηση.

(*) η αναφορά στον τίτλο με βάση την αποτίμηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v