Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 26 2023

Σιτηρά: Η ευκαιρία της Loulis Mills

Υψηλό 5 μηνών για τις τιμές του σιταριού -εχθές Τρίτη-, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Λίας Δεληγιάννη.
Απόρροια των ρωσικών επιθέσεων κατά ουκρανικών λιμανιών αλλά και drones κατά πλοίων μεταφοράς πρώτων υλών.

Για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις, η κλιμάκωση από την πλευρά της Ρωσίας ήταν αναμενόμενη, μετά την αποχώρηση από την υπό τον ΟΗΕ συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω του Ευξείνου Πόντου.

Προχθές Δευτέρα μετά από επίθεση ρωσικού drone καταστράφηκε ένα σιλό αποθήκευσης σιτηρών στο λιμάνι Ρένι της Ουκρανίας.

Συνέπεια της νέας κλιμάκωσης η εκτίναξη των τιμών στα 7,7725$ ανά μπουσέλ (μονάδα μέτρησης αντιστοιχεί σε 36,269 λίτρα) (αγορά εμπορευμάτων Chicago Board of Trade/ cmegroup.com), με εξειδικευμένους αναλυτές να εμφανίζονται προβληματισμένοι για αυτό το μέτωπο.

Εκτίμηση αρκετών -με γνώση των γεωπολιτικών- πως μέτωπα των επερχόμενων θα είναι και τα σιτηρά -όπως και τα νερά. Θα δείξει, γεγονός ωστόσο ότι το 30% της παραγωγής εξαρτάται από την Ουκρανία-Ρωσία, με το πέρας του πολέμου να μη διαφαίνεται.

(*) Χάρη στον υπογείτη Regina Niko (ή και ΠΝΠ), η στήλη μπήκε σιγά σιγά σε αυτά τα... χωράφια, με άκρως ενδιαφέρουσα, θεωρώ, εξέλιξη.

Κοινός τόπος πως η ελληνική πλευρά με «όχημα» τον Ομιλο Loulis Mills μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, που προοπτικά θα δικαιολογεί (και) χρηματιστηριακά μεγέθη μεγαλύτερα των 57,695 εκατ. (!).

* Η στήλη λόγω ΑΔΕΙΑΣ θα είναι πολύ πιο χαλαρή και με αραιότερη συχνότητα τις επόμενες ημέρες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v