Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 14 2023

Draghi... ex machina

Στοχεύει σε δεύτερη θητεία η Φον ντερ Λάιεν, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κάνει την έκπληξη απευθύνοντας πρόσκληση στον Μάριο Ντράγκι να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στα ευρωπαϊκά.

Πολλά τινά -πέραν των προφανών- μπορεί να σημαίνει (πέραν του σημειολογικού) η κίνηση της Γερμανίδας προς τον Ιταλό, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία που η ακολουθούμενη πολιτική -Βρυξελλών, Φρανκφούρτης- δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, με παράγοντες όπως ο Πάολο Τζεντιλόνι να προειδοποιούν (και) για τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής.

Σήμερα συνεδριάζει η ΕΚΤ, με την Κριστίν Λαγκάρντ να παίρνει πάνω της το βάρος της όποιας απόφασης -που θα ληφθεί χωρίς την ψήφο 4 «γερακιών» αλλά και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος-, με τους αναλυτές να στοιχηματίζουν στο ενδεχόμενο ακόμη μίας αύξησης των επιτοκίων. Ωστόσο, η χθεσινή ημέρα στην αγορά κρατικού χρέους/ομολόγων κατέδειξε πόσο ευάλωτη παραμένει η ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα/οικονομία,
με κόστη χρήματος στα ύψη.

Από αυτή την άποψη, η παραίνεση προς τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη της Ευρώπης -και πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας- έχει επιπλέον σημασία, καθώς είναι γνωστές οι θέσεις του τόσο όσον αφορά στη μονοδιάστατη τακτική που ακολουθείται (από τη διάδοχό του στην ΕΚΤ) όσο -κυρίως- για την ανάγκη δημιουργίας/λειτουργίας εργαλείων κοινού χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, είτε αυξήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ -πιθανότερο ενδεχόμενο- είτε τα παγώσει προσωρινά, παίκτες ισχύος ενός Jamie Dimon θεωρούν ως πιθανότατο το ενδεχόμενο τα κόστη να παραμείνουν υψηλά για μακρύ χρονικό διάστημα (ακόμη και όλο το 2024).

Για αυτό όπως (και) ο επικεφαλής της JPMC προτρέπουν για ΙΡΟ, προκειμένου οι εταιρείες να αντλήσουν (συγκριτικά με τη συνέχεια) φθηνότερο χρήμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v