Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 23 2023

Τράπεζες vs κρίση

Εν μέσω κινδύνου διεύρυνσης της σύρραξης στη Μέση Ανατολή, η διαφοροποίηση του τραπεζικού κλάδου για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

Είχε προηγηθεί η συγκριτικά ανθεκτικότερη πορεία την εβδομάδα του γενικευμένου ξεπουλήματος στις αγορές ομολόγων και την εκτίναξη της απόδοσης του 10ετούς των ΗΠΑ πάνω από το όριο του 5%. Με θετικό πρόσημο η διακύμανση για τον ΔΤΡ σε διάστημα εβδομάδας (2,91%), σε μηνιαίο (2,95%), σε 6μηνο (12,46%) και συνολικά 47,21% για το 2023, είναι ο κλάδος με την καλύτερη απόδοση από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς.

Προφανώς η απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας από τη Standard & Poor's, συνακόλουθα η πεποίθηση πως ανάλογα θα ενεργήσει και η Fitch. Επιπρόσθετα και η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, διαδικασία που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον «ισχυρών χεριών», με πιθανό το ενδεχόμενο δημιουργίας προϋποθέσεων μόχλευσης.

Η Eurobank είναι -πλέον- η πρώτη εντελώς απαλλαγμένη τράπεζα από το Ταμείο, για την Εθνική οι διεργασίες «τρέχουν», με το mega deal της Alpha Bank-UniCredit να αποτελεί επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος από τον «διεθνή παράγοντα».

Αίφνης, η ίδια η διαδικασία της αποεπένδυσης αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αρκούν για να συνεχιστεί η διαφοροποίηση της ελληνικής αγοράς έναντι των ευρωπαϊκών; Μένει να φανεί επί του χρηματιστηριακού ταμπλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v