Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 7 2023

Αεροδρόμια: Και χρηματιστηριακό ενδιαφέρον

Τον στρατηγικό σχεδιασμό για διπλασιασμό της επιβατικής κίνησης στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας μέχρι το 2045, με επενδύσεις που υπερβαίνουν το 1,3 δισ. ευρώ, παρουσίασε η διοίκηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελευθέριος Βενιζέλος» στους επενδυτές, ενόψει της αρχικής δημόσιας εγγραφής της μετοχής του στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η Εύα Δ. Οικονομάκη παρακολουθεί τις εξελίξεις όσον αφορά στη διάθεση του 20% (+ 10%) του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας, που σύμφωνα με τα μεγέθη, κυρίως όμως τις προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια, δημιουργεί έναν (δυνητικό) πόλο και επενδυτικού/χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος.

Κοινή εκτίμηση πως μέσω του «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα αποκτηθεί κρίσιμο «βάθος» για τη «ρηχή» αγορά μας. Παράλληλα δημιουργούνται συνθήκες μόχλευσης ενός κλάδου που θα συμπεριλαμβάνει πλέον των 14 αεροδρομίων που έχει η Fraport, τα 22 περιφερειακά συν το 1 της Καλαμάτας. Το ενδιαφέρον είναι πως σε ό,τι αφορά το «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», ο διαγωνισμός έχει περάσει στη δεύτερη φάση, ετοιμάζονται τα τεύχη προκειμένου τον Μάρτιο 2024 να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Περίπου την περίοδο που σχεδιάζεται το placement του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Μάλιστα παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι βλέπουν κάπως μακρύτερα θεωρούν ότι με την εισαγωγή στο ΧΑ του ΔΑΑ, συν σχημάτων που δραστηριοποιούνται στις παραχωρήσεις, η αγορά θα αποκτούσε μεγαλύτερο βάθος. Αλλά αυτό είναι θέμα άλλης συζήτησης, που καλό είναι να γίνει κάποια στιγμή, δηλαδή πώς κλάδοι όπως ο ασφαλιστικός, η φαρμακοβιομηχανία, τα τρόφιμα έχουν τόσο κραυγαλέα υπο-εκπροσώπηση επενδυτικά/χρηματιστηριακά.

Προσώρας, ας αξιοποιηθεί αποτελεσματικά η διάθεση του 20% (+10%) του «Ελευθέριος Βενιζέλος», συν των 22+1 περιφερειακών και η κοινότητα εδώ είναι, παρούσα και ενεργή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v