Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 25 2026

Είναι οι... κατσαρίδες

Παραλληλισμούς με την περίοδο 2005-2007, που προηγήθηκε της κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις ΗΠΑ, διαβλέπει ο Jamie Dimon. «Βλέπω μερικούς ανθρώπους να κάνουν κάποια ανόητα πράγματα. Απλώς κάνουν ανόητα πράγματα για να δημιουργήσουν καθαρά κέρδη από τόκους. Ο πιστωτικός κύκλος τελικά θα επιδεινωθεί ξανά -αν και δεν είμαι σίγουρος πότε...» η τελευταία παρέμβαση του ισχυρού άνδρα της JP Morgan.

Ακόμη μία παρέμβαση, προειδοποίησή του, καθώς από τα μέσα Οκτωβρίου είναι σταθερά επιφυλακτικός/ανήσυχος για τον κίνδυνο νέου κύματος πιστωτικών επισφαλειών. Τότε, με αφορμή τις περιπτώσεις των Western Alliance Bancorporation (με έδρα το Φοίνιξ) και Zions Bancorporation (Σολτ Λέικ Σίτι) είχε αναφερθεί στην εμφάνιση «κατσαρίδων» (*).

Θυμίζω πως η Zions είχε ανακοινώσει διαγραφή (charge-off) 50 εκατ. δολαρίων για δύο επιχειρηματικά δάνεια της θυγατρικής της California Bank & Trust, μετά από νομικές ενέργειες που αφορούσαν τους δανειολήπτες και εσωτερικό έλεγχο του χαρτοφυλακίου της. Οι μετοχές των WAB και Zions είχαν καταρρεύσει.

Σήμερα, αναφέρεται στις περιπτώσεις των Tricolor Holdings and First Brands Group, για να υποστηρίξει το λεγόμενο cockroach theory (πως δηλαδή την εμφάνιση των πρώτων εντόμων ακολουθούν άλλα πολλά περισσότερα).

Το «κλειδί» στις δηλώσεις Dimon είναι το «πότε», και αυτό γιατί στις 3 Νοεμβρίου είναι οι πολύ σημαντικές ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ (midterms).

Χρονιά (το 2026) που στις ΗΠΑ το ύψος των λήξεων του ομοσπονδιακού χρέους υπολογίζεται στα 9,6 τρισ. δολάρια (μέχρι 2/2027), με εύλογο το ερώτημα πώς θα μαζευτεί τόσο χρήμα, από πού θα «εξαερωθεί» για να χρηματοδοτηθεί το θηριώδες αμερικανικό χρέος.

Dimon's Cockroaches Cause Markets Shudder: 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο