Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 15 2026

Η επιβράδυνση εντός των πυλών

Δυσοίωνα τα μηνύματα από την τελευταία μέτρηση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, για το οικονομικό κλίμα όπως διαμορφώνεται στην ελληνική οικονομία τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης αποτυπώνονται, ήδη, στην καταναλωτική συμπεριφορά. Η υποχώρηση του σχετικού δείκτη (οικονομικού κλίματος) στις 106,8 μονάδες έρχεται να ενισχύσει τις επιφυλάξεις όσων ακόμη και πριν την έναρξη του πολέμου, αναφέρονταν σε διακριτή κόπωση της πραγματικής οικονομίας.

Η ραγδαία μείωση της αγοραστικής δύναμης τον Ιανουάριο- Φεβρουάριο, συνέπεια του υπέρβαρου ενεργειακού κόστους και του σταθερά υψηλότερου πληθωρισμού, προοιωνίζονταν την επιδείνωση της κατάστασης. Με την επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν απλά να παροξύνει το υφιστάμενο πρόβλημα.

Ακόμη χαμηλότερα η καταναλωτική εμπιστοσύνη (στις 52,5 μονάδες). Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στη συμπεριφορά των νοικοκυριών, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης. Έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 36% των καταναλωτών έχει ήδη περιορίσει τις αγορές του, ακόμη και σε βασικά αγαθά.

Αλλωστε, η ακρίβεια παραμένει σταθερά το κυριότερο πρόβλημα για τους ερωτώμενους σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις.

Πρακτικά είναι η πραγματική... αξιωματική αντιπολίτευση, πονοκέφαλος διαρκείας για την κυβέρνηση παρά τους τακτικισμούς και τα επικοινωνιακά τρικ των συναρμόδιων υπουργών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο