Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 25 2008

Επιλογές

ΕΘΝΙΚΗ. Για να δούμε λίγο τον μεγαλύτερο όμιλο της αγοράς μας. Στις 24/6 αποτιμάτο 13,9 δις. ευρώ δηλαδή 8,5 φορές τα κέρδη του 2007. Ούτε ακριβή, ούτε φθηνή θα πείτε εδώ που έχουν πάει ξένες τράπεζες. Σωστά, όμως εάν ο όμιλος βγάλει κέρδη 1,8 δις. ευρώ ( όπως είναι η εκτίμηση) τότε ο πολλαπλασιαστής υποχωρεί σε 7,7φορές για την τρέχουσα χρήση.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Αρκετά ικανοποιητική εικόνα ( πρόγευση) της πρόθεσης των ξένων δίνει τις τελευταίες ημέρες η κίνηση των δικαιωμάτων επί μετοχών της Εθνικής, ΟΤΕ και Coca Cola Hellenic στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Παρατηρημένο, πως στο βραδυνό ΄΄κλείσιμο΄΄ των δικαιωμάτων στη Wall αποτυπώνονται η διάθεση και η προεξόφληση της τάσης, που ακολουθεί την επομένη στην αγορά μας.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ. Θεωρείται από την πλειονότητα των αιρετικών αναλυτών ως ο αστάθμητος παράγοντας που μπορεί να ρίξει…λάδι στη φωτιά ή να…δροσίσει τις αγορές. Κρίσιμα θεωρεί ο Karl Futia τα 137 $ ανά βαρέλι. Είναι επίσης από τους αναλυτές, που έπιαναν έγκαιρα το ενδεχόμενο υποχώρησης του Dow χαμηλότερα των 12.000 μονάδων. Σε αυτή τη φάση εκτιμά πως εάν δεν χαθούν οι 1.300 μον. για τον S&P 500. Είναι εφικτή η αντίδραση του δείκτη προς τις 1.500 μον. Δηλαδή μέχρι 15% υψηλότερα.

ΕΖ ΜΑΡΚΕΤ. H ομάδα του ezmarket εκτιμά, πως οι αγορές είναι κοντά σε σοβαρές στηρίξεις και υπερπουλημένες. Να θυμηθούμε, πως στον προηγούμενο γενναίο πτωτικό κύκλο( μέσα Μαρτίου) η αγορά πιέστηκε μέχρι τον ΄΄διπλό πυθμένα΄΄ των 3.740-3.745 μον. για να δώσει μία αντίδραση μέχρι τις 4.193 μον. στη συνέχεια.

ΕΞΑΜΗΝΟ. Αρκετοί είναι οι παίκτες, που ποντάρουν στο ενδεχόμενο μίας προσπάθειας βελτίωσης της αποτίμησης των επενδυτικών χαρτοφυλακίων, λόγω λήξης Ιουνίου και πρώτου εξαμήνου. Για να δούμε. Σε αυτή την περίπτωση λογικά θα πόνταραν κυρίως σε τράπεζες και τα χαρτοφυλάκια τους.

ΑΣΤΗΡ. Ενδεχομένως να μην είναι και τόσο συμπτωματική η αφύπνιση του Αστέρα στη συνεδρίαση της 25/6. Πιθανόν για τον ίδιο λόγο αλλά και λόγω επιχειρηματικών εκτιμάται, ότι ΄΄παίζεται΄΄ αυτή την περίοδο η ασφαλιστική θυγατρική της Αγροτικής.

ΣΙΔΕΝΟΡ. Τελευταία διαπιστώνεται αντοχή πέριξ των 10 ευρώ. Ενδοσυνεδριακά μαζεύτηκε αρκετή προσφορά στο διήμερο 23-24/6 . Εάν η εταιρεία εμφανίσει όντως τα καλά αποτελέσματα που περιμένει ένας αναλυτής τότε μπορεί να έχει ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v