Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 8 2008

Εκτός τόπου ή προφήτες οι αιρετικοί αναλυτές

Οι αγορές μπορεί να δοκιμάζονται, οι μετοχικές αξίες μπορεί να… απαξιώνονται από τρίμηνο σε τρίμηνο, ενώ και οι "γκουρού" (τελευταία και ο Γ ο υ ώ ρ ε ν Μ π ά φ ε τ ) κάνουν λόγο για παρατεταμένη και ο υ σ ι ώ δ η κρίση.

Ωστόσο, μέσα σε αυτό το υποτιμητικό περιβάλλον, το να βγει κάποιος αναλυτής και να καταθέσει την προσέγγισή του παρουσιάζει πάντα ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον όταν έρχεται κ ό ν τ ρ α στο κυρίαρχο ρεύμα.

Σημειώνουμε λοιπόν την πρόβλεψη τριών σ χ ε τ ι κ ά έγκυρων αναλυτών, της U B S , της Deutsche Bank και της L e h m a n B r o t h e r s, για υ π ε ρ αντίδραση του S&P 500 στο δεύτερο εξάμηνο. Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση του Bloomberg ο B I n k y C h a d h a (επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης της Deutsche Bank στη Νέα Υόρκη) θεωρεί πως ο δείκτης θα κλείσει τη χρονιά στις 1.650 μονάδες (δηλαδή 2 9% υψηλότερα από το τέλος Ιουνίου).

Από την πλευρά της Lehman, ο I a n S c o t t (επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης παγκοσμίως) προβλέπει ενίσχυση του S&P 500 κατά 27% στις 1.630 μονάδες. Στο μέτωπο των αντιθετικών προσμετράται και ο D a v I d B I a n c o (UBS) που κάνει λόγο για ράλι 25%.

Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί πως οι ετήσιες αναλύσεις των ειδικών έχουν π έ σ ε ι έ ξ ω κατά 14% (κατά μέσο όρο) τα τελευταία οκτώ χρόνια. Επίσης, οι αναλυτές στις αρχές της χρονιάς περίμεναν ενίσχυση 11% για τον S&P 500, που μέχρι τώρα μετρά απώλειες 14% και συνεχίζει προς τις 1.250 μονάδες.

Σε μέρες όπως αυτές, όπου ταλαιπωρούνται οι αγορές, ανάλογες εκτιμήσεις ενδέχεται να είναι χρήσιμες. Σε κάθε περίπτωση, τίθενται προς… ζ ύ μ ω σ η και εν πάσει περιπτώσει προς επιβεβαίωση (ή ό χ ι) μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Υ.Γ.: Οφείλουμε ένα θ ε ρ μ ό ευχαριστώ στην καλή συνάδελφο Κορίνα Σαμάρκου για τις χρήσιμες αναφορές της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v