Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 13 2012

Πριν από το μνημόνιο συζητούσαν για χρεοκοπία

Ανοιχτή γραμμή με τον οίκο Moody's είχε η Stratfor τους μήνες που οδήγησαν στο πρώτο μνημόνιο, όταν η εταιρεία εκτιμούσε ότι το πρόβλημα ήταν πολύ μεγαλύτερο απ’ όσο φαινόταν, ενώ έκανε ασκήσεις επί χάρτου για σενάρια ελληνικής χρεοκοπίας. Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων σε σχετικό θέμα και όπως προκύπτει από την ηλεκτρονική αλληλογραφία που αποκτήθηκε από τα Wikileaks. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι το πακέτο δεν θα έλυνε το πρόβλημα της χώρας, ενώ πίστευαν ότι η Ελλάδα ήταν το ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ για να δοθεί το μήνυμα στις απείθαρχες χώρες του Νότου.

Στις 12 Ιανουαρίου 2010, κι ενώ η Κομισιόν ασκεί κριτική για τα αναξιόπιστα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας και τα spreads των ελληνικών ομολόγων σημειώνουν τρελή κούρσα, αναλυτής της εταιρείας αναφέρει ότι «το να αποκαλείς ανοησίες τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας είναι ένας πολύ φθηνός τρόπος να κατεβάσεις τις τιμές των ομολόγων και να ασκήσεις πίεση για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα».

Αν αυτά, μεταξύ άλλων, τα συνεκτιμήσει κάποιος εχέφρων με τις αποκαλύψεις για τις συναντήσεις Παπανδρέου-Στρος-Καν, τις καταγγελίες για μεθόδευση και «φούσκωμα» του ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ και με πολλές ακόμη φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους κινήσεις, ενέργειες και μεθοδεύσεις, αποκρυσταλλώνει την εικόνα όσων διαδραματίζονται σε αυτόν τον τόπο. Κυρίως τα τελευταία δύο - τρία χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v