Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 19 2012

ΟΠΑΠ: Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση...

Εικόνα κατάρρευσης παρουσίασε στο άνοιγμα η μετοχή του ΟΠΑΠ, με συντριβή συνέχιζε νωρίτερα έως και 16% χαμηλότερα.

Αφορμή (και αιτία?) η συμφωνία με Βρυξέλλες για φορολογική εναρμόνιση κ.λ.π, κ.λ.π (*) Μέχρις εδώ καλά.

ΟΜΩΣ επειδή ο ΟΠΑΠ είναι ο Οργανισμός που είναι, δεδομένης της βαρύτητας του (στάθμισης στους δείκτες), του κλάδου δραστηριοποίησης του και της επίπτωσης στα χρηματιστηριακά πράγματα, εκτιμούμε πως ο χειρισμός της όλης υπόθεσης είναι ελλειμματικός.

Από την Δευτέρα το πρωί ακούγονται πολλά και φημολογούνται περισσότερα για το πιθανό τίμημα όπου θα κλείσει τελικά η εκχώρηση του στρατηγικού 29% στους ιδιώτες. Αυτό ήταν εξ΄αρχής ζητούμενο από τη στιγμή, που γινόταν λόγος για τίμημα πολύ-πολύ χαμηλότερο από τα επίπεδα της 17/9 με ότι αυτό συνεπαγόταν άμεσα.

Το έως -19% στην συνεδρίαση της Δευτέρας ήταν η πρώτη προειδοποίηση για τα όσα συμβαίνουν σήμερα, καθώς εχθές υπήρξε μία ανακωχή από δύο ξένους πωλητές (φέρεται να είναι αμερικανικά χαρτοφυλάκια).

Παράλληλα φαίνεται, πως κάποιοι έσπευσαν να προκαταλάβουν και να εκμεταλλευτούν με το...αζημίωτο όλο αυτό το πτωτικό παιχνιδάκι.

Σημειωτέον, πως η μετοχή διορθώνει «άτσαλα» τις τελευταίες ημέρες (από τα 6,5 στα 5,5 και πριν από λίγο στα 4,64! ευρώ) με τρομακτική καθίζηση ανάλογης χρηματιστηριακής αξίας γεννώντας εύλογα ερωτήματα- μεταξύ άλλων- εάν υπήρχε έξωθεν ή έσωθεν εσωτερική πληροφόρηση.

Προφανώς το, ότι τέθηκε ζήτημα για τον ΟΠΑΠ (από την Δευτέρα στον Τύπο, υποθέτουμε σε άλλες «αίθουσες» θα είχε συζητηθεί νωρίτερα) θα έπρεπε να έχει απασχολήσει τις καθ΄ ύλην αρμόδιες αρχές. Δεν είναι λίγο λ.χ. να κυκλοφορεί πριν την συνεδρίαση της 17/9 πως το «χαρτί» πηγαίνει για τα (λέμε τώρα) 3,00-2,50 ευρώ και να μην λαμβάνονται καν στοιχειώδεις πρόνοιες.

Υποθέτουμε, πως οι αρχές θα πράττουν τα αυτονόητα, για παράδειγμα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα έχει ζητήσει ΗΔΗ όλες τις «μεγάλες συναλλαγές» κατά την επίμαχη περίοδο (ο λόγος συγκεκριμένα για τις συνεδριάσεις των 13/9 & 14/9 αλλά και της Δευτέρας).

Τελούμε εν αναμονή...

* Το θέμα έφερε στο φως της δημοσιότητας την Παρασκευή η "Καθημερινή".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v