Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 6 2012

Οι... μισές αλήθειες του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Τριγμούς προκαλεί δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο η Deutsche Bank απέκρυψε κατά την περίοδο της χρηματοοικονομικής κρίσης ζημίες ύψους 12 δισ. δολ., ώστε να αποφύγει και το ενδεχόμενο κρατικής στήριξης.

Στο σχετικό θέμα του euro2day αναφέρεται μεταξύ άλλων:«...Τρεις πρώην εργαζόμενοι της γερμανικής τράπεζας έχουν καταθέσει καταγγελίες στις ρυθμιστικές αρχές, εκ των οποίων και η SEC των ΗΠΑ, αναφέροντας ότι η γερμανική τράπεζα δεν αποτύπωσε σωστά μαζική θέση σε παράγωγα (leveraged super senior trades). Όπως αναφέρουν οι F.T., εάν η Deutsche Bank είχε αποτυπώσει σωστά τα στοιχεία της, τότε η κεφαλαιακή της θέση θα είχε υποχωρήσει σε επικίνδυνα επίπεδα κατά τη χρηματοοικονομική κρίση και θα χρειαζόταν κρατική στήριξη για να επιβιώσει».

Συνεπώς, όταν ο Β. Σόιμπλε κατακεραυνώνει την ελληνική ελίτ (πολιτική και επιχειρηματικοτραπεζική) λέει μισές αλήθειες.

Αφενός γιατί δεν κρίνει κατ' αρχάς τα του οίκου του (άλλωστε η... Siemens, η Thyssen κ.ά. δεν είναι ελληνικές εταιρείες ούτε η Deutsche Bank ελληνικός χρηματοπιστωτικός όμιλος) κι αφετέρου γιατί δεν αναδεικνύει τη χρήσιμη συνδρομή της ελληνικής κρίσης υπέρ των γερμανικών συμφερόντων.

Ο Γιώργος Π. Μαλούχος (από το ΒΗΜΑ) θυμίζει στον Γερμανό υπερυπουργό πικρές αλήθειες πως δηλαδή: «Οφέλη οικονομικά - τα μέτρησαν πολλές φορές οι ίδιοι οι Γερμανοί επιστήμονες, όπως εκείνοι στο ινστιτούτο του Κιέλου -, οφέλη πολιτικά, οφέλη θεσμικά, οφέλη πλήρους κυριαρχίας. Κι εδώ ακριβώς είναι που ο Γερμανός υπουργός λέει τη μισή αλήθεια: δεν λέει ότι η Ελλάδα υπήρξε τρομακτικά χρήσιμη στη Γερμανία, καθώς μέσα από την ελληνική υπόθεση είναι που το Βερολίνο βρήκε τη δίοδο να αλλάξει θεσμικά την Ευρώπη, με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Δεν λέει ότι χωρίς την Ελλάδα πολύ πιο δύσκολα η Γερμανία θα είχε καταφέρει να ασκήσει όλη της την ισχύ στις εξελίξεις στην ευρωζώνη και το Βερολίνο να καταστεί μέσα σε χρόνο μηδέν ο μοναδικός και απόλυτος κυρίαρχός της.

Δεν λέει ο κ. Σόιμπλε ότι η Ελλάδα αλλά και σταδιακά όλος ο ευρωπαϊκός Νότος ρημάζουν μέρα με την ημέρα, αποδεκατίζονται οικονομικά και κοινωνικά, καθίστανται χώρος ανύπαρκτος πολιτικά και ότι από όλα αυτά ο ένας και μοναδικός κερδισμένος είναι η χώρα του. Μιλώντας τόσο απαξιωτικά γι' αυτήν την ελληνική ελίτ, όμως, ο Σόιμπλε δεν συνειδητοποιεί - πιθανότατα δεν τον ενδιαφέρει καν- ότι απαξιώνει τους δικούς του ανθρώπους, αυτούς χάρη στους οποίους μπορεί σήμερα και χρησιμοποιεί την Ελλάδα σαν δούρειο ίππο της γερμανικής ηγεμονίας στην ευρωζώνη. Προσβάλλει και στοχοποιεί μια ηγέτιδα τάξη ανάξια του εθνικού της ρόλου, υποκείμενη πλήρως και άβουλα στις θελήσεις του για μια δήθεν σωτηρία, που διαλύει μια ολόκληρη χώρα.

Αυτούς προσβάλλει και αυτούς εκθέτει, και πολύ καλά τους κάνει. Αυτούς που κάθε νεύμα του το εισπράττουν τρέμοντας ως διαταγή. Αυτούς που τον ακούν να λέει προχθές ότι ενδεχόμενη ελληνική έξοδος θα ήταν καταστρεπτική για την ευρωζώνη, την ώρα που, με αυτό το δεδομένο, είναι ανίκανοι να υπερασπιστούν στο ελάχιστο τη χώρα και την κοινωνία της. Αυτούς απαξιώνει ο Σόιμπλε. Και πολύ καλά κάνει. Σε αυτό δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει κανείς πλήρως μαζί του».

Και επειδή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι κοινωνός της αρχαιοελληνικής γραμματείας, δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει με όσα υποστηρίζει ο συμπατριώτης του Dr. Karl Wilhelm Weeber. Ο καθηγητής αρχαιολογίας (στο Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ) στο βιβλίο του HELLAS SEI DANK (*) σημειώνει πως «η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας και για λέξεις όπως Δημοκρατία, Ολυμπιακοί Αγώνες, Αρχιτεκτονική κ.ά. που δεν αποτελούν απλώς γλωσσικά δάνεια, αλλά έννοιες τις οποίες οφείλει να επεξηγήσει με επιστημονική τεκμηρίωση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο πολιτισμός της Ευρώπης αλλά και ολόκληρης της Γης κατάγεται από τους Έλληνες».

Αυτά αναφέρει, αποσπασματικά ο Γερμανός καθηγητής.
 
(*) Παραφράζοντας την ευχή GOTT SEI DANK (το δικό τους Δόξα τω Θεώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v