Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η περίπτωση Kleemann

Δημόσιες προτάσεις: Το ποτήρι ξεχείλισε... είναι ο εύγλωττος τίτλος στο σχετικό με την περίπτωση Klemman, θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη.

Μεταξύ των όσων αναφέρει ο Στέφανος εστιάζει στις "...εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών όλη αυτή την 7ετία της κρίσης, που δεν ασχολήθηκαν καν με το ζήτημα των δημόσιν προτάσεων, είτε γιατί δεν μπορούσαν να κατανοήσουν (σ.σ. το πιθανότερο) τη σημασία του, είτε γιατί... οι ατέρμονες "υπερήφανες" διαπραγματεύσεις με την τρόικα (σ.σ. επίσης πιθανότερο) τους απορροφούσαν ολόκληρο τον δυναμισμό τους".

Για να δούμε όμως 3-4 επιμέρους λεπτομέρειες που αφορούν στη συγκεκριμένη εταιρεία, στους μετόχους της, στο υπέρβαρο φορολογικό πλαίσιο και στις περιπτώσεις... Inform Lycos ή και... Βαρυτίνης.

Οδός Ρόδου, αριθμός 12. Στην περιοχή Άγιοι Ομολογητές της Λευκωσίας. Αυτή είναι η κυπριακή διεύθυνση όπου εδρεύει η νεοσύστατη MCA Holdings, που πλέον κρατά όλες τις μετοχές και των επτά μελών της οικογένειας Κουκούντζου.

Μέσω αυτής εκπορεύεται η υποχρεωτική δημόσια πρόταση προς τους μετόχους μειοψηφίας (32,8%) της εισηγμένης, με στόχο να αποκτηθεί το (τουλάχιστον) 90% του μ.κ. (μαζί με το 67,2% των βασικών μετόχων) και να βγει η εταιρεία από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το ερώτημα που κυριαρχεί αφορά στα επόμενα βήματα της εξαιρετικής και εξειδικευμένης εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα των ολοκληρωμένων συστημάτων ανελκυστήρων, έχοντας την παραγωγική βάση της στο Κιλκίς.

Στη δημόσια πρόταση δηλώνεται πως "...δεν έχει προγραμματιστεί η μεταφορά της έδρας της Kleemann εκτός Ελλάδος, ενώ η κύρια παραγωγική βάση της θα μείνει αμετάβλητη".

Ωστόσο μία Δ.Π. δεν είναι κατ' ανάγκη δεσμευτική για δεύτερο ή εύθετο χρόνο. Η Κύπρος αποτελεί ελκυστική επενδυτική δυνατότητα (εταιρικός φόρος στο 12,5% έναντι 29% στην Ελλάδα).

Έστω ότι η εταιρεία δεν αλλάζει έδρα και προφανώς παραμένει στο Κιλκίς (όπου έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια τα τελευταία χρόνια), πλην όμως τα μερίσματα, τις επιστροφές κεφαλαίου θα τα εισπράττει (πλέον) η MCA Holdings και όχι οι βασικοί μέτοχοι (ως φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα).

Στη χώρα μας, η φορολογία των μερισμάτων είναι 10% και θα επιβαρυνθεί στο 15%, ενώ στην Κύπρο είναι μηδενική.

Για να επιλεγεί η λύση της κυπριακής MCA Hodings είναι προφανές πως η επιχειρηματική οικογένεια της Kleemann έχει κάνει τους σχεδιασμούς της, γνωρίζει τα επόμενα βήματα (και τις εναλλακτικές), διατηρώντας τους (με την έξοδο από το ΧΑ) μακριά από την ενοχλητική δημοσιότητα.

Κλείνοντας, προς επίρρωσιν των όσων πολύ ορθά επισημαίνει ο Στέφανος, είμαι 999% βέβαιος πως τέτοιες... λεπτομέρειες ΔΕΝ απασχολούν τα παραγωγικά υπουργεία ούτε αυτής της κυβέρνησης.

Δυστυχώς...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v