Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley: Ο «λογαριασμός» του IFRS9 στις ελληνικές τράπεζες

Η υιοθέτηση του νέου λογιστικού προτύπου από 1η/1 θα οδηγήσει σε πρόσθετες προβλέψεις 7,6 δισ. για τις τράπεζες. Ωστόσο, οι αγορές δείχνουν να αποτιμούν μεγαλύτερο πλήγμα. Το περιθώριο re-rating των τίτλων.

Morgan Stanley: Ο «λογαριασμός» του IFRS9 στις ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να δεχτούν το μεγαλύτερο πλήγμα μεταξύ των τραπεζών Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, από την υιοθέτηση του νέου προτύπου IFRS 9 από την 1η Ιανουαρίου του 2018, σημειώνει η Morgan Stanley σε έκθεσή της. 

Ωστόσο, σημειώνει ότι με βάση τις τιμές των μετοχών των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, οι αγορές αποτιμούν ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα, αφήνοντας ανοιχτό το σενάριο re-rating. 

Οι αλλαγές

Ο οίκος επισημαίνει ότι η αλλαγή στάσης των επενδυτών έναντι των ελληνικών τραπεζών οφείλεται εν μέρει και στις ανησυχίες για την επίπτωση του IFRS9, καθώς η Κομισιόν ήρε τις ανησυχίες των επενδυτών για το πολιτικοοικονομικό μέτωπο, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.

Η Morgan Stanley πιστεύει ότι αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών εξακολουθούν να διαπραγματεύονται στο χαμηλότερο σημείο της πρόσφατης κλίμακας αποτίμησής τους. Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο με έκπτωση 34% σε όρους P / TBV.

Στην πραγματικότητα, η τιμολόγηση της αγοράς δείχνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επηρεαστούν περισσότερο από την εφαρμογή των IFRS9 από ότι δείχνει το υπόδειγμα της Morgan Stanley.

Όπως είναι γνωστό, από την 1η Ιανουαρίου του 2018 τίθεται σε ισχύ το Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9 (IFRS 9), αντικαθιστώντας το IFRS 39.

Τράπεζες και επιχειρήσεις θα πρέπει πλέον να σχηματίζουν προβλέψεις απομείωσης πιστωτικού κινδύνου όχι με βάση συντελεσθείσες αλλά αναμενόμενες ζημίες (Expected Credit Loss). Το νέο μοντέλο απομείωσης θα εφαρμοστεί για χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού, τα οποία δεν επιμετρώνται στην εύλογη αξία μέσω των αποτελεσμάτων (δάνεια, απαιτήσεις από μισθώσεις, ομόλογα, συμβόλαια χρηματοοικονομικής εγγύησης και δανειακές δεσμεύσεις).

Το IFRS9

Ο οίκος εκτιμά ότι η Πειραιώς θα πρέπει να αυξήσει τις προβλέψεις της για επισφάλειες κατά 2,8 δισ. ευρώ, η Alpha Bank κατά 2,5 δισ. ευρώ, η Eurobank κατά 1,3 δισ. και η Εθνική κατά 1 δισ. ευρώ.  

Οσον αφορά στην επίπτωση στους δείκτες βασικών ιδίων κεφαλαίων, ο οίκος εκτιμά ότι θα επιδεινωθούν κατά 3,2% για την Αlpha Bank (στο 18,2%), κατά 2,15% για τη Eurobank (στο 14,6%), κατά 1,65% για την Εθνική (στο 17,4%) και κατά 3,5% για την Τράπεζα Πειραιώς (στο 17,1%).  

Για την Αlpha Bank, ο οίκος θεωρεί ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες μέσω ιδίων κεφαλαίων στην πενταετία. Για τη Eurobank, αναμένονται 10% υψηλότερες προβλέψεις, για την Εθνική, ο οίκος σημειώνει ότι θα υπάρξει καλύτερη εικόνα το δ' τρίμηνο και για την Πειραιώς, τονίζει ότι θα υπάρξει επίπτωση στο μετοχικό κεφάλαιο με ορίζοντα πενταετίας. 

Οι μετοχές

Με τις ελληνικές τράπεζες να διαπραγματεύονται με discount 34% σε όρους τιμής προς λογιστική αξία, η αγορά αποτιμά μεγαλύτερο πλήγμα στα κεφάλαια των τραπεζών από αυτό που προβλέπει το μοντέλο μας, σημειώνει η Morgan Stanley. 

Στην πραγματικότητα, εάν το πλήγμα στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών είναι αντίστοιχο των προβλέψεων του οίκου, θα μπορούσε να υπάρξει re-rating των μετοχών από 15% ως 64% (στην Alpha και την Πειραιώς αντίστοιχα), όταν η αγορά «αφομοιώσει» το πλήγμα στη λογιστική αξία. Επιπλέον, καθώς πιθανότατα η επίπτωση του IFRS9 θα υπολογιστεί στην πενταετία, αυτό μειώνει περαιτέρω την επιβάρυνση στα κεφάλαια.

Όλες οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι οι πιο επηρεασμένες μετοχές που καλύπτει η Morgan Stanley- από -22% σε όρους TBV της Πειραιώς σε -8% στην Εθνική Τράπεζα (-360 μ.β. και -165 μ. β. στον CET1 αντίστοιχα) - η οποία επισημαίνει ότι η αγορά είναι υπερβολικά bearish σε αυτές τις μετοχές.

 

  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v