Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αποκαλύπτει το κρας τεστ της HSBC στο stress test

Οι παραδοχές της ΕΒΑ και οι συγκρίσεις με τα σενάρια και την πραγματικότητα από την άσκηση του 2015. Όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα, ποιος είναι ο αστερίσκος και γιατί τα συμπεράσματα ενισχύουν την αισιοδοξία.

Τι αποκαλύπτει το κρας τεστ της HSBC στο stress test

Οι παραδοχές του stress test είναι σκληρότερες από αυτές του 2015, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί πηγή ανησυχίας για τον κλάδο, εκτιμά η HSBC σε ανάλυσή της, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της EBA.

Όπως σημειώνει, το βασικό σενάριο διαμορφώνεται πάντα με βάση τις επίσημες μακροοικονομικές προβλέψεις. Υπό αυτό το πρίσμα, η «σκληρότητα» του stress test πρέπει να κρίνεται από το πόσο χειρότερη πραγματικότητα υπολογίζεται ότι μπορεί να προκύψει στο δυσμενές σενάριο έναντι του βασικού.

Ολες οι αποκλίσεις σε ΑΕΠ, ανεργία, τιμές ακινήτων κ.λπ. είναι μεγαλύτερες αυτή τη φορά έναντι του 2015. Ωστοσο στο stress test του 2015 υπήρχε η ιδιαιτερότητα ότι το βασικό σενάριο ήταν κακό ενώ το δυσμενές χειρότερο, ενώ αντίθετα τώρα τα δεδομένα είναι πιο φυσιολογικά, με θετική δυναμική στο βασικό σενάριο και σοβαρή χειροτέρευση στο δυσμενές.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η HSBC, τα δεδομένα έχουν βελτιωθεί μετά το 2015, κάτι που σημαίνει ότι οι τράπεζες πιθανότατα θα ξεπεράσουν τα εμπόδια. Για να οδηγεί σε μια εκτίμηση του πόσο διαχειρίσιμο είναι το stress test, η τράπεζα συγκρίνει δύο μεγέθη για κάθε μακροοικονομική μεταβλητή: τα εκτιμώμενα επίπεδα του 2017 υπό το δυσμενές σενάριο του 2015 και τα αποτελέσματα που απορρέουν για το 2020 με το δυσμενές σενάριο του 2018. Στη σύγκριση το ΑΕΠ προκύπτει υψηλότερο κατά 4,3%, η ανεργία χαμηλότερη κατά 8,4 ποσοστιαίες μονάδες, ο πληθωρισμός 1,6% χαμηλότερος, οι τιμές οικιστικών ακινήτων 1% μικρότερες και οι τιμές επαγγελματικών ακινήτων 9,2% πιο κάτω. Οι τελευταίες δείχνουν να είναι ο μόνος δυνητικός κίνδυνος, αλλά η σχετική σημασία των συγκεκριμένων collateral δεν είναι αρκετή για να αποτελέσει απειλή για τον κλάδο.

Όταν συγκρίνουμε, συνεχίζει η ανάλυση, τις εκτιμήσεις του stress test του 2015 με τα νέα σενάρια του 2018, οι τιμές επαγγελματικών ακινήτων καταλήγουν 9,2% χαμηλότερα στο τέλος του δυσμενούς σεναρίου, όταν ενσωματώσουμε τις πραγματικές κινήσεις στις τιμές από το 2015 έως το 2018. Αν υποθέσουμε ότι όλα τα επιχειρηματικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) έχουν ενέχυρα σε επαγγελματικά ακίνητα, η συνολική σταδιακή επίδραση από τις χαμηλότερες τιμές μπορεί να είναι 133 μονάδες βάσης στο κεφάλαιο, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία τρίτου τριμήνου. Αυτό δεν είναι σημαντικό, εκτιμά η HSBC, που παράλληλα σημειώνει ότι τουλάχιστον εν μέρει θα αντισταθμιστεί από τον χαμηλότερο σχηματισμό προβληματικού ενεργητικού ως αποτέλεσμα της υψηλότερης ανάπτυξης, της χαμηλότερης ανεργίας.

Αν έχουν έτσι τα πράγματα, τονίζει η HSBC, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις που είχε διατυπώσει παλαιότερα, ότι οι τράπεζες θα ξεπεράσουν τον κάβο και «πιστεύουμε ότι οι ανακοινώσεις ενισχύουν τη θετική στάση μας για τις ελληνικές τράπεζες καθώς η πιθανότητα αρνητικού αποτελέσματος από την άσκηση μειώνεται».

Να σημειωθεί ότι η HSBC διατηρεί σύσταση «αγοράς» και για τις τέσσερις συστημικές μετοχές με τις τιμές στόχους ως εξής:

* Alpha Bank 2,7 ευρώ (άνοδο 42,1%)

* Eurobank 1 ευρώ (άνοδο 19%)

* Εθνική Τράπεζα 0,38 ευρώ (άνοδος 15,2)

* Πειραιώς 4 ευρώ (άνοδος 17,3%)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v