Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Oι προβλέψεις του 2021 για μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα

Τι προβλέπει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων. Πού βάζει τον πήχη σε μετοχές, δείκτες, ομόλογα, νομίσματα και εμπορεύματα. Ποιες αξίες «υπόσχονται» απόδοση έως και 26% το 2021.

JP Morgan: Oι προβλέψεις του 2021 για μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα

Τιμή-στόχο στις 4.400 μονάδες στο τέλος του 2021 δίνει για τον S&P η στρατηγική ομάδα ανάλυσης των αμερικανικών μετοχών της JP Morgan, με περιθώριο ανόδου πάνω από 13%, έχοντας ήδη αποδώσει 4%.

Παρότι ο δείκτης-βαρόμετρο των χρηματιστηρίων σημείωσε άνοδο 15% το 2020, με υψηλή μεταβλητότητα ωστόσο, αυτό δεν φοβίζει την αμερικανική επενδυτική τράπεζα να είναι πολύ αισιόδοξη (bullish) για τις αμερικανικές μετοχές.

Για την Ευρώπη, η τιμή-στόχος για τον δείκτη MSCI Europe (κλείσιμο 1.648 μονάδες) είναι oι 1.830 μονάδες ως ετήσιος στόχος, με το περιθώριο ανόδου να διαμορφώνεται στο 11% και να υπολείπεται σημαντικά έναντι των αμερικανικών μετοχών. Για την Ευρωζώνη, ο δείκτης MSCI Eurozone εμφανίζει υψηλότερο περιθώριο ανόδου με +14%, από τις 235 μονάδες στις 268 μονάδες στο τέλος του 2021.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα είναι long στις ΗΠΑ στους τομείς τεχνολογίας, ενέργειας, χρηματοοικονομικών, υγείας, προϊόντων πολυτελείας. Στην Ευρώπη, είναι long στους κλάδους των υλικών και των χρηματοοικονομικών.

Τα τελευταία 20 χρόνια, οι μετοχές αξίας των ΗΠΑ έχουν υπερκεράσει σε αποδόσεις τις μετοχές ανάπτυξης. Το σκεπτικό πίσω από τις προτάσεις της JP Morgan εδράζεται στη μεγαλύτερη ακρίβεια των αγορών των ΗΠΑ, εν μέρει στην πεποίθηση ότι η παράδοση των εμβολίων θα είναι πιο αρνητική για τον δείκτη με τη βαρύτερη τεχνική στάθμιση και εν μέρει λόγω της πεποίθησης ότι τα ασυνήθιστα μεγάλα φορολογικά κίνητρα στην Ευρώπη θα προσφέρουν ασυνήθιστα υψηλή κερδοφορία στις μετοχές της Ευρώπης. Μέχρι στιγμής, αυτό το trade ωστόσο δεν φαίνεται να λειτουργεί, λόγω της κατάστασης με τα εμβόλια στην Ευρώπη, αλλά η JP Morgan υποψιάζεται ότι τελικά θα αποδώσει καθώς η οικονομία θα ανοίξει ξανά και θα αναπτυχθεί.

Σημαντικές μεταβολές προβλέπει στις αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων το 2021. Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει ότι το επιτόκιο του αμερικανικού 10ετούς θα κινηθεί από το 1,15% στο 1,45% στο τέλος του έτους, αυξημένο κατά 30 μονάδες βάσης (μ.β.), ενώ το γερμανικό bund από το -0,45% θα κινηθεί υψηλότερα η απόδοσή του κατά 15 μ.β. στο -0,30.

Για τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρικές εκδόσεις ομολόγων, η χρονιά αναμένεται πολύ ευνοϊκή αφού για τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας (investment grade) προβλέπει πτώση στην απόδοσή τους από τις 123 μ.β. στις 110 μ.β. ή πτώση στην απόδοση και συνεπώς αύξηση στην τιμή των ομολόγων και στα ευρωπαϊκά από τις 98 μ.β. στις 90 μ.β.

Για τα δε αμερικανικά υψηλότερου ρίσκου ομόλογα (high yield), το spread με το 10ετές από τις 432 μ.β. θα κινηθεί οριακά μόνο χαμηλότερα στις 432 μ.β. ενώ τα ευρωπαϊκά, αντίθετα, spreads με τα γερμανικά bunds θα κινηθούν από τις 333 μ.β στις 350 μ.β.

Αναφορικά με τα νομίσματα, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι το δολάριο θα διατηρηθεί το 2021 γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, αφού από το 1,22 που ήταν πριν τις εκλογές βρίσκεται τώρα στο 1,20 και θα κινηθεί στο 1,18. Αντίστοιχη πορεία προβλέπει και για την αγγλική λίρα, η οποία από το 1,37 θα κινηθεί στο τέλος του 2021 προς το 1,32 ή μείωση 3,6%. Παράλληλα, το δολάριο έναντι του ιαπωνικού γεν θα κινηθεί πτωτικά χαμηλότερα του 100 από 105 τρέχουσα ισοτιμία.

Τέλος, για τις αγορές των εμπορευμάτων, η επενδυτική τράπεζα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη όπως φαίνεται από τις τιμές-στόχους που προβλέπει για τα βασικά commodities. Το αργό πετρέλαιο τύπου WTI θα είναι ο πρωταθλητής των αποδόσεων αφού από τα 57 δολάρια το βαρέλι η τιμή θα κινηθεί υψηλότερα το 2021 στα 65 δολάρια το βαρέλι. Εξίσου υψηλή επίδοση προβλέπεται και για το αργό τύπου Brent αφού από τα 59 δολάρια τρέχουσα τιμή, η JP Morgan τοποθετεί την τιμή-στόχο στα 68 δολάρια ανά βαρέλι.

Σε ένα περιβάλλον που η αμερικανική τράπεζα προτιμάει τα κυκλικά εμπορεύματα και είναι θετική για το πετρέλαιο και το δολάριο, αναμένει αδύναμη επίδοση στην τιμή του χρυσού. Από τα 1.811 δολάρια η ουγγιά, ο χρυσός στο επόμενο διάστημα θα κινηθεί χαμηλότερα, στα 1.790 δολάρια ανά ουγγιά τον Ιούνιο και θα ολοκληρώσει το έτος στα 1.650 δολάρια και αρκετά χαμηλότερα από εκεί που ξεκίνησε το έτος.

Η τιμή του χαλκού, που αποτελεί για πολλούς επενδυτές το βαρόμετρο της διάθεσης για ρίσκο σε όλες τις αγορές, θα κινηθεί πτωτικά από τις 7.827 δολάρια ανά μετρικό τόνο στις 6.500 δολάρια στη διάρκεια του 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v