Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Τα ψιλά γράμματα του stress test για τις ελληνικές τράπεζες

Συστάσεις «αγορά» διατηρεί για τους ελληνικούς τίτλους ο αμερικανικός οίκος. Πώς καταγράφει τα δεδομένα σε σύγκριση με την άσκηση του 2021 σε ότι αφορά τα κεφάλαια.

Goldman Sachs: Τα ψιλά γράμματα του stress test για τις ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν μεγάλη βελτίωση στο stress test της ΕΒΑ σε σχέση με το 2021, επισημαίνει η Goldman Sachs σε ειδικό report που αξιολογεί τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Οι μακροοικονομικές παραδοχές στο αρνητικό σενάριο για την Ελλάδα έως το έτος 2025 στο stress test της ΕΒΑ ήταν οι ακόλουθες: 1) συνολική μείωση του ΑΕΠ κατά την τριετία κατά 5,5%, 2) αύξηση στον πληθωρισμό σε βάθος τριετίας κατά 16,9%, 3) αύξηση της ανεργίας σε βάθος τριετίας κατά 4,8%, 4) μείωση στις τιμές των σπιτιών κατά 6,3% για την περίοδο των τριών ετών και 5) μείωση στις τιμές των εμπορικών ακινήτων κατά 16,6% για την περίοδο της τριετίας.

«Παραμένουμε με συστάσεις buy για την Εθνική Τράπεζα καθώς φαίνεται να έχει υψηλότερο δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων σε ένα δυσμενές σενάριο αλλά αξιολογούμε επίσης με σύσταση αγοράς την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank, οι οποίες προσφέρουν δύο από τους ισχυρότερoυς συνδυασμούς βελτίωσης του δείκτη αποδοτικότητας RοTE, του δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων και την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων και είναι διαπραγματεύσιμες με discount σε σχέση με τις λοιπές τράπεζες που καλύπτουμε στην ευρύτερη περιοχής της Ευρώπης», καταλήγει η Goldman Sachs.

Σε σχέση με το προηγούμενο stress test του 2021 οι ελληνικές τράπεζες πραγματοποίησαν πολύ ισχυρή βελτίωση σε επίπεδο βασικών εποπτικών κεφαλαίων σε ένα δυσμενές σενάριο με +4% στο 11,2% από 7,2% προηγουμένως. Μεταξύ των αναδυόμενων ευρωπαϊκών ομολόγων και μόνο η Ιταλία είναι σε υψηλότερη θέση με +4,5% αύξηση.

Η συνολική αύξηση του δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων στο βασικό σενάριο ήταν 3,6% στο 17,2% το 2025 την περίοδο 2022-2025, εκτιμά ο αμερικανικός οίκος Goldman Sachs. Στο δυσμενές σενάριο, η συνολική μείωση του δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται σε 2,3% την περίοδο 2022-2025 με τελικό δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων 11,3% το 2025. Η μείωση αυτή συγκρίνεται με μια μείωση 4,6% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες του δείγματος και δείκτη CET1 10,4%.

Οι ελληνικές τράπεζες μας θα έχουν δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων CET1 το 2025 σε ένα δυσμενές σενάριο: Alpha Bank 8,9%, Τράπεζα Πειραιώς 9,1%, Eurobank 12,2% και Εθνική Τράπεζα 14,5%.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs τεστ αυτό αναδεικνύει ότι οι τράπεζες διαθέτουν ήδη επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα για να αμβλύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις σε μια υποθετική δύσκολη μακροοικονομική κατάσταση ή επιδεικνύουν ισχυρές σχετικές βελτιώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v