Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

AXIA: Υψηλά περιθώρια re-rating για τις ελληνικές τράπεζες

Η διανομή μερίσματος αποτελεί το τελικό βήμα για την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα, επισημαίνει. Εκτιμά ότι οι μετοχές θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν. Οι τιμές-στόχοι.

AXIA: Υψηλά περιθώρια re-rating για τις ελληνικές τράπεζες

Σημαντικό ορόσημο για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα αποτέλεσε η χθεσινή μέρα, σύμφωνα με την ΑΧΙΑ, καθώς η ρυθμιστική αρχή έδωσε την έγκρισή της για την αναμενόμενη διανομή μερίσματος.

«Αυτό σημαίνει ότι μετά τις προγραμματισμένες για το καλοκαίρι ετήσιες γενικές συνελεύσεις, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος από τα κέρδη της χρήσης 2023 για πρώτη φορά από το 2008. Θεωρούμε ότι αυτή η διανομή μερίσματος αποτελεί το τελικό βήμα για την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα, σηματοδοτώντας το τέλος της κρίσης που επηρέασε σοβαρά τον κλάδο ιδιαίτερα από το 2010 έως το 2015.

»Θεωρούμε ότι αυτό το ρυθμιστικό πράσινο φως για τη διανομή μερισμάτων θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την περαιτέρω ανοδική επαναξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών. Η είδηση χαιρετίστηκε από την αγορά και πυροδότησε εμπιστοσύνη σε όλους τους τομείς, ενισχύοντας ιδιαίτερα τις τραπεζικές μετοχές, με τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς να ωφελούνται περισσότερο.

»Επαναλαμβάνουμε τις αξιολογήσεις μας για συστάσεις buy (αγορά), καθώς εξακολουθούμε να βλέπουμε την ανοδική πορεία των ελληνικών τραπεζών μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, με αμετάβλητες τιμές-στόχους. Οι στόχοι είναι για την Alpha Βank στα 2,30 ευρώ, τη Eurobank στα 2,50 ευρώ, την Εθνική Τράπεζα στα 8,80 ευρώ και την Τράπεζα Πειραιώς στα 5 ευρώ, και θα αναθεωρήσουμε τις εκτιμήσεις μας πιο κοντά στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου», εξηγεί η ΑΧΙΑ.

«Η θέση μας παραμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να υπεραποδίδουν. Πρώτον, τα δημοσιευμένα οικονομικά μεγέθη τους θα πρέπει να ξεπεράσουν τις προσδοκίες, λόγω της ισχυρής κερδοφορίας, της πιστωτικής ανάπτυξης και της καλής ποιότητας του ενεργητικού, που αναμένουμε ότι θα οδηγήσουν σε επικαιροποίηση των στόχων των ομίλων για το φετινό οικονομικό έτος. Επιπλέον, το πολιτικό τοπίο αναμένεται να παραμείνει ευνοϊκό με τη συνέχιση μιας σταθερής, φιλοεπενδυτικής κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια.

»Από άποψη θεμελιωδών μεγεθών, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να βιώσουν επέκταση των χορηγήσεων από τα νέα κεφάλαια που παρέχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και τη συνεχιζόμενη αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προσεγγίσει τις αντίστοιχες τράπεζες της ΕΕ όσον αφορά τα επίπεδα κεφαλαίου, ενώ οι καθοδηγούμενοι δείκτες πληρωμών από φέτος και μετά αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται.

»Οι δείκτες διανομής μερισμάτων και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αναμένεται να φτάσουν το 50% έως το 2025. Η πορεία προς τη βιώσιμη κερδοφορία έχει ήδη ξεκινήσει για τις ελληνικές τράπεζες από πέρυσι. Τα υψηλά επίπεδα κερδοφορίας θα επιτρέψουν στις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν περαιτέρω την εξάρτηση από τις αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC) (ως ποσοστό του κεφαλαίου CET1), η οποία στο παρελθόν είχε προβληματίσει τη ρυθμιστική αρχή», καταλήγει η ΑΧΙΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v