Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάλυση της Fortius Finance για τη Μπήτρος

H πιθανότητα σημαντικής υποχώρησης των διεθνών τιμών χάλυβα, οι πρακτικές dumping και οι εισαγωγές σε πολύ χαμηλές τιμές οι οποίες πλήττουν την εγχώρια παραγωγή λόγω άνισων όρων ανταγωνισμού συμπεριλαμβάνονται στους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο όμιλος Μπήτρος Συμμετοχών, σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Fortius Finance.

Ανάλυση της Fortius Finance για τη Μπήτρος
Ο συναλλαγματικός κίνδυνος, ο κίνδυνος μείωσης των τιμών των χαλυβουργικών προϊόντων και οι πρακτικές dumping από μικρές επιχειρήσεις είναι οι παράγοντες από τους οποίους επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό η πορεία των μεγεθών της εταιρίας Μπήτρος Συμμετοχών, όπως αυτό αναφέρει σχετική ανάλυση της Fortius Finance για την εταιρία.

Συγκεκριμένα, η ανάλυση αναφέρει ότι ο μεγαλύτερος ορατός κίνδυνος για τον όμιλο είναι μια ενδεχόμενη σημαντική υποχώρηση των διεθνών τιμών παρόμοια με αυτή της περιόδου 2000 και 2002, η οποία οδήγησε σε σημαντική συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους στον κλάδο.

Επίσης η ανάλυση αναφέρει ότι ένας άλλος κίνδυνος, ο οποίος έχει επηρεάσει στον παρελθόν αρνητικά τον κλάδο, είναι οι πρακτικές dumping και γενικότερα οι εισαγωγές σε πολύ χαμηλές τιμές οι οποίες πλήττουν την εγχώρια παραγωγή λόγω άνισων όρων ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με την Fortius η εταιρία στην προσπάθειά της να απεξαρτηθεί από την μεταλλουργική δραστηριότητα έχει επεκταθεί στον κατασκευαστικό κλάδο, του οποίου η συμβολή, αν και μικρή ακόμη στα ενοποιημένα μεγέθη, εν τούτοις έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης λόγω εξειδίκευσης του ομίλου στον αντισεισμικό οπλισμό σκυροδέματος και στη ευρύτερη μελλοντική χρήση του στην εγχώρια και στην ξένη αγορά.

Η ανάλυση αναφέρει ότι η βασική δραστηριότητα του ομίλου είναι η διοίκηση και εποπτεία των εταιριών του κλάδου μεταλλουργίας (Μπήτρος Μεταλλουργική, Μπήτρος Μεταλιμπέξ, Μπήτρος Thyssen, Βακόντιος, και Θώραξ Αντισεισμική) των κατασκευών και ακινήτων (Μπήτρος Κατασκευαστική, Μπήτρος Ακίνητα) και του τουρισμού και της ψυχαγωγίας (Κυκλαδική Ξενοδοχειακή).

Επίσης, σύμφωνα με την Fortius οι συμμετοχές της σε άλλες εταιρίες όπως η Κιολεϊδης (μεταλλουργία) και Demil (περιβάλλον) της δίνουν τη δυνατότητα μέσω συνεργασιών να επεκταθεί σε νέους τομείς και αγορές με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

Το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου της εταιρίας προέρχεται από τον τομέα της μεταλλουργίας, ενώ ως συμπληρωματική δραστηριότητα θεωρείται η δραστηριοποίησή του στον κλάδο ανάπτυξης ακινήτων.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου στο εξάμηνο του 2003 σε ενοποιημένη βάση παρουσίασε αύξηση κατά 5,2% κλείνοντας στα 56,14 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που το πρώτο τρίμηνο του έτους παρουσίασε αύξηση σε ποσοστό 15,9%, κλείνοντας στα 26,74%.

Τέλος τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων στο εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 299% στα 0,96 εκατ. ευρώ, όταν τα κέρδη του πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 0,64 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 0,16 εκατ. ευρώ πέρυσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v