Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ενημερωτικό της Lantec για τη δημόσια εγγραφή

Στο διάστημα 13–17/09 θα πραγματοποιηθεί η δημόσια εγγραφή της Lantec Επικοινωνίες, συμφερόντων Θωμά Λαναρά, για την είσοδό της στην Παράλληλη Αγορά, με την έκδοση 1.365.030 μετοχών. Το εύρος τιμών ορίστηκε μεταξύ 5 – 5,50 ευρώ, ενώ μεγάλο τμήμα των αντληθέντων κεφαλαίων θα διατεθεί για αποπληρωμή τραπεζικού δανεισμού.

Το ενημερωτικό της Lantec για τη δημόσια εγγραφή
Ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 6,5 – 7,1 εκατ. ευρώ φιλοδοξεί να αντλήσει η εταιρία Lantec Επικοινωνίες, μέσω της έκδοσης 1.365.030 κοινών ονομαστικών μετοχών για την εισαγωγή της στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ).

Οι Δημόσιες εγγραφές ξεκινούν την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, ενώ κύριος ανάδοχος έχει ορισθεί η Εθνική Τράπεζα.

Η ονομαστική αξία των μετοχών ανέρχεται στα 0,30 ευρώ, ενώ από το σύνολο των προς έκδοση τίτλων 65.000 μετοχές (5% της Δημόσιας εγγραφής) θα διατεθούν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης κατά την κρίση του Δ.Σ, ενώ το υπόλοιπο 95% (1.300.030) θα διατεθούν στο κοινό με τη διαδικασία της Δημόσιας Εγγραφής (Book Building). Μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης, το σύνολο των τίτλων της Lantec Επικοινωνίες θα ανέρχεται σε 6.825.030 κοινές ονομαστικές μετοχές.

Τα αντληθέντα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, για την εφαρμογή του επενδυτικού προγράμματος της εταιρίας την περίοδο 2002 – 2003. Αναλυτικότερα ποσό ύψους 0,76 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την επέκταση και αναβάθμιση των συστημάτων που διαθέτει, ενώ 0,44 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν επίσης για επέκταση και αναβάθμιση του τεχνικού εξοπλισμού που διαθέτει η Lantec, μέσω των οποίων παρέχει τεχνική υποστήριξη στο πελατολόγιό της.

Αξίζει ακόμα να αναφερθεί πως ποσό ύψους 4,40 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού.

Η Lantec Επικοινωνίες δραστηριοποιείται στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής γενικότερα με έμφαση στη μεταφορά δοτών στοιχείων φωνής, εικόνας και κειμένων. Ειδικότερα αντικείμενο της εταιρίας αποτελεί η προμήθεια, ο σχεδιασμός, η παραγωγή, καθώς και μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων αναφορικά με το λογισμικό, τηλεφωνικά ψηφιακά συστήματα, ενώ παρέχει και υπηρεσίες συμβούλου σε επιχειρήσεις που μελετούν επενδύσεις ανάπτυξης των τηλεπικοινωνιακών αναγκών.

Σημειώνεται πως για το περασμένο έτος το 77,6% του κύκλου εργασιών της προήλθε από εμπορικές δραστηριότητες και το 22,4% από παροχή υπηρεσιών. Το 63,6% του τζίρου οφείλεται με τις δραστηριότητες που αναπτύσσει στην σταθερή τηλεφωνία (τηλεφωνικά κέντρα), ενώ ο ιδιωτικός τομέας απορρόφησε το 91,9% του τζίρου της το 2001.

Πιο συγκεκριμένα και αναφορικά με το πελατολόγιό της οι οκτώ μεγαλύτεροι πελάτες της, που αντιστοιχούν στο 72,6% του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρίας για το 2001, είναι η Stet Hellas, η Cosmote, η Τράπεζα Κύπρου, η Πρωτοποριακές Μικρολύσεις, Κλωστήρια Ναούσης, ΝΟΡΤΕΛ, ΛΑΝΝΕΤ και η Alpha Bank.

Οι κυριότεροι μέτοχοι της Lantec όταν ολοκληρωθεί η έκδοση θα είναι η εταιρία DELAN Investments (65,64%), η εταιρία Επενδύσεις Εργασίας (5,6%), ο κ. Θ. Λαναράς (3,72%), η εταιρία Σύμβουλοι Επενδύσεων Εργασίας (0,21%), ενώ το επενδυτικό κοινό θα διαθέτει το 20% της εταιρίας. Σημειώνεται πως τα φυσικά πρόσωπα που θα συμμετέχουν στην εταιρία, πλην του 20%, θα ανέρχονται σε 36, ενώ τα νομικά σε 4.

Ως προς τη μετοχική σύνθεση της εταιρίας σημειώνεται πως τα δικαιώματα ψήφου που διαθέτει ο κ. Θ. Λαναράς εξομοιώνονται πλήρως με τα δικαιώματα που κατέχει η εταιρία DELAN Investments, αφού η τελευταία ελέγχεται από την εταιρία Premier International η οποία με τη σειρά της ελέγχεται σε ποσοστό 70% από τον κ. Θ. Λαναρά.

Αναφορικά με την DELAN Investments η έδρα της βρίσκεται στην Λιβερία, ενώ η Premier International που ελέγχει το 100% της εταιρίας εδρεύει στα British Virgin islands με δραστηριότητες οποιαδήποτε μη απαγορευμένη από τους ισχύοντες στα BVI νόμους, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο.

Οπως τονίζεται στο ενημερωτικό δελτίο, η DELAN Investments, ως κύριος μέτοχος της Lantec Επικοινωνίες, δεν θα προβεί σε πωλήσεις μετοχών της κατά το πρώτο εξάμηνο από τη έναρξη διαπραγμάτευσης μετοχών της στην παράλληλη αγορά, ενώ μετά την παρέλευση του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, η εταιρία προτίθεται να πουλήσει ποσοστό μέχρι και 10%, ήτοι 448.000 μετοχές.

Αντίστοιχες δεσμεύσεις αναλαμβάνει και η Επενδύσεις Εργασίας με τη διαφορά πως μετά το πέρας του εξαμήνου η συγκεκριμένη εταιρία προτίθεται να πουλήσει μέχρι και το 50% των μετοχών που διαθέτει στην κατοχή της.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας για το 2001 παρουσίασε μείωση έναντι του 2000 (από τα 21,8 εκατ. ευρώ στα 12,74), ενώ τα προ φόρων κέρδη της εταιρίας, για το ίδιο χρονικό διάστημα, ανήλθαν στα 1,89 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τους επενδυτικούς κινδύνους, στο ενημερωτικό δελτίο τονίζεται η εξάρτηση της εταιρίας από το προσωπικό της, το οποίο διαθέτει υψηλή εξειδίκευση, αλλά και την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρίας.

Αναφέρεται επίσης η εξάρτηση της εταιρίας από τον κ. Θ. Λαναρά, αφού μέρος του προσωπικού δανεισμού της εταιρίας έχει συνηφθεί με προσωπική εγγύηση του προέδρου της, ενώ σημαντική εξάρτηση φαίνεται να έχει η Lantec από την ΝΟΡΤΕΛ, αφού αποτελεί την αποκλειστική αντιπρόσωπό της στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v