Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ενημερωτικό εισαγωγής της Σαραντής

Στο διάστημα 4-6 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν οι δημόσιες εγγραφές για την εισαγωγή της Σαραντής ΑΕΒΕ στην Παράλληλη αγορά με τη διάθεση 1.321.500 νέων μετοχών στο εύρος 0,96 - 1,05 ευρώ. Οι δεσμεύσεις των βασικών μετόχων, οι επισημάνσεις των αναδόχων και τα επιχειρηματικά σχέδια, όπως περιγράφονται στο ενημερωτικό δελτίο.

Το ενημερωτικό εισαγωγής της Σαραντής
Μεταξύ 4 – 6 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν οι δημόσιες εγγραφές για την εισαγωγή της Σαραντής ΑΕΒΕ στην Παράλληλη αγορά του ΧΑ, με εύρος τιμών μεταξύ 0,96 ευρώ το χαμηλότερο και το 1,05 ευρώ το υψηλότερο.

Συνολικά, με την διαδικασία του βιβλίου προσφορών (book building) θα διατεθούν 1.321.500 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν στο 20% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

Σημειώνεται ότι 1.259.300 μετοχές θα διατεθούν μέσω δημόσιας εγγραφής και οι υπόλοιπες 62.000 μετοχές με ιδιωτική τοποθέτηση, ενώ το σύνολο των μετοχών της εταιρίας, με την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής, θα ανέρχεται σε 6.606.500 κοινές ονομαστικές μετοχές.

Κύριος ανάδοχος είναι η Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ σύμβουλος έκδοσης είναι η EFG Telesis Finance.

Η Σαραντής δραστηριοποιείται στον ευρύτερο κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών και ειδικότερα στη παρασκευή, αλλά και στην εμπορία γλυκών, μαρμελάδων, αναψυκτικών, χυμών κάθε είδους, εμφιαλωμένων νερών και άλλων τροφίμων και ποτών κ.α.

Όπως αναφέρει ο κύριος ανάδοχος στο ενημερωτικό δελτίο της Σαραντής, υπάρχει μια σειρά επενδυτικών κινδύνων που συσχετίζονται άμεσα με την εταιρία. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται το γεγονός πως ο κλάδος των παραδοσιακών ζαχαρωδών προϊόντων χαρακτηρίζεται τα τελευταία χρόνια από στασιμότητα, τάση η οποία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται μια πιθανή μεταστροφή της διατροφικής συνήθειας του καταναλωτικού κοινού, η οποία δύναται να επηρεάσει τη ζήτηση για τα προϊόντα της εταιρίας.

Σε ό,τι αφορά τη μετοχική σύνθεση της Σαραντής σημειώνεται ότι μετέχουν συνολικά 7 μέτοχοι, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά κατέχουν η εισηγμένη Νηρεύς (40,5%) και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Νηρεύς κ. Αριστείδης Μπελλές (32,4%).

Μετά την έκδοση τα προαναφερθέντα ποσοστά θα διαμορφωθούν στο 32,4% και στο 24% αντίστοιχα.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της Σαραντής, οι μέτοχοι έχουν δεσμευτεί ότι το πρώτο εξάμηνο της διαπραγμάτευσης της μετοχής στο ΧΑ δεν θα προχωρήσουν σε πώληση, ενώ προσθέτουν πως προτίθενται να προβούν σε πώληση ποσοστού 5% κατά το δεύτερο εξάμηνο της διαπραγμάτευσης.

Από τα κεφάλαια που θα αντλήσει η εταιρία, από την είσοδό της στο ΧΑ, 1.056.493,03 θα διατεθούν για τη μείωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της. Επιπλέον, ποσό ύψους 586.940,57 ευρώ θα διατεθεί για επενδύσεις στις παραγωγικές εγκαταστάσεις και ειδικότερα για την αγορά εξοπλισμού και την κατασκευή αποθηκευτικών χώρων, ενώ 704.328,69 ευρώ θα κατευθυνθούν στη διαφήμιση και προώθηση των προϊόντων της εταιρίας.

Όπως σχολιάζει ο Κύριος Ανάδοχος, η πιστωτική πολιτική που ακολούθησε η εταιρία την τελευταία πενταετία επέφερε αυξημένες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης. Επιπροσθέτως, σημειώνει ότι τα κεφάλαια που προορίζονται για μείωση του βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της Σαραντής αποτελούν το 34% επί των συνολικών βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της για τη χρήση 2001.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κύριος Ανάδοχος προσθέτει πως η άντληση κεφαλαίων κίνησης ύψους 1,06 εκατ. ευρώ δεν κρίνεται υψηλή, εξαιτίας της έξαρσης της επενδυτικής δραστηριότητας της εταιρίας σε παραγωγικές εγκαταστάσεις κατά την περίοδο 1998-2000 και της διείσδυσής της σε νέα προϊόντα, τα οποία θα απευθύνονται σε ευρύτερες καταναλωτικές ομάδες.

Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη της Σαραντής, σημειώνεται ότι οι πωλήσεις για το 2002 εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν μείωση κατά 3,4% σε σχέση με το 2001 και θα διαμορφωθούν στα 6,59 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης της εμπορικής δραστηριότητας της εταιρίας.

Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις της τρέχουσας οικονομικής χρήσης προβλέπεται ότι θα ενισχυθούν κατά 23,4%, κυρίως λόγω των αυξημένων πωλήσεων μελιού (εμπορική δραστηριότητα) που αναμένεται να πραγματοποιηθούν αυτή την περίοδο.

Τα κέρδη χρήσεως προ φόρων, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οριακά το 2002 και θα διαμορφωθούν στις 602 χιλιάδες ευρώ έναντι 595 χιλιάδων ευρώ το 2001. Για το 2003 τα κέρδη προ φόρων εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 12,2% στις 675 χιλιάδες ευρώ.

Τέλος και όσον αφορά στους στόχους της Σαραντής, σημειώνεται ότι η εταιρία σκοπεύει να προχωρήσει στη διάθεση νέων προϊόντων, που θα απευθύνονται σε ευρύτερες καταναλωτικές ομάδες, με στόχο την κατάκτηση ηγετικής θέσης στον χώρο της παραδοσιακής διατροφής των ζαχαρωδών.

Επιπροσθέτως, αναφέρεται πως η εταιρία έχει ήδη αρχίσει να δραστηριοποιείται σε νέες αγορές του εξωτερικού όπως η Αίγυπτος και η Ρωσία με στόχο την σταδιακή τοποθέτηση μιας μεγαλύτερης γκάμας προϊόντων (παλαιών και νέων).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v