Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ενημερωτικό εισαγωγής της Νεοχημική

Στο διάστημα 14-17 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν οι δημόσιες εγγραφές για την είσοδο της Νεοχημική στην Παράλληλη Αγορά. Το εύρος της τιμής διάθεσης ορίστηκε μεταξύ 5 - 5,5 ευρώ, ενώ ο βασικός μέτοχος θα διαθέσει τα έσοδα από 330.000 μετοχές για τη στήριξη της μετοχής σε περίπτωση που υποχωρήσει κάτω από την τιμή εισαγωγής.

Το ενημερωτικό εισαγωγής της Νεοχημική
Από τη Δευτέρα 14/04 έως και την Πέμπτη 17/4 έχουν προγραμματισθεί οι δημόσιες εγγραφές για την εισαγωγή της εταιρίας Νεοχημική Λαυρεντιάδης, στην Παράλληλη Αγορά της Σοφοκλέους.

Η διάθεση των μετοχών θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο του Book Building για την οποία το εύρος τιμής ορίστηκε μεταξύ 5 - 5,5 ευρώ.

Ανάδοχος της έκδοσης είναι η Τράπεζα Επενδύσεων (μέλος του ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας), ενώ σύμβουλος έκδοσης έχει αναλάβει η Marfin Bank.

H υπό εισαγωγή εταιρία θα προβεί στην έκδοση 1.850.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας 1 ευρώ, εκ των οποίων οι 1.765.000 θα διατεθούν με δημόσια εγγραφή στο ευρύ επενδυτικό κοινό και οι 85.000 με ιδιωτική τοποθέτηση.

Επίσης πρόκειται να διατεθούν στο ευρύ επενδυτικό κοινό και 330.000 υφιστάμενες μετοχές του βασικού μετόχου (κ. Λ. Λαυρεντιάδη). Τα έσοδα από τις συγκεκριμένες μετοχές πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τον Κύριο Ανάδοχο (Τράπεζα Επενδύσεων) για την στήριξη της μετοχής, στην περίπτωση που (κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα της διαπραγμάτευσης) η τιμή της μετοχής υποχωρήσει κάτω από την τιμή εισαγωγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ανάδοχο, κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά σε μια δημόσια εγγραφή και γίνεται στα πλαίσια του νόμου για τις δημόσιες εγγραφές.

Η Νεοχημική δραστηριοποιείται στον κλάδο της παραγωγής, συσκευασίας, ανασυσκευασίας και εμπορίας χημικών πρώτων υλών. Συγκεκριμένα η εταιρία εμπορεύεται οκτώ διαφορετικές κατηγορίες χημικών προϊόντων (απορρυπαντικά, και βιομηχανικά χημικά, πολυμερή, οργανικές και ανόργανες χημικές α΄ ύλες) οι οποίες διατίθενται σε 5 βασικές κατηγορίες πελατών.

Μεταξύ των μεγαλύτερων πελατών της εταιρίας είναι και η θυγατρική της Λάμδα Ιντερτζετ που καλύπτει το 30% των πωλήσεων.

Εκτός από τα χημικά προϊόντα η εταιρία εμπορεύεται απορρυπαντικά-καθαριστικά προϊόντα επιφανειακής κατεργασίας και καθαρισμού μετάλλων, προϊόντα επεξεργασίας νερού, ενώ από το 2001 εισήλθε στο χώρο της παραγωγής χημικών δομικών υλικών.

Τα κεφάλαια που θα αντλήσει από την αύξηση κεφαλαίου πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση επενδυτικού προγράμματος ύψους 10,5 εκατ. ευρώ, που αφορά την αποπληρωμή υποχρεώσεών της, ανέγερση αποθηκών και αποπληρωμή οφειλόμενου ποσού στην θυγατρική της Λαμδα Ιντερτζετ.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, ένας βασικός κίνδυνος για την εταιρία είναι το γεγονός ότι οι χημικές πρώτες ύλες αποτελούν παράγωγα του πετρελαίου. Ως εκ τούτου οι τιμές των προϊόντων της είναι άμεσα εξαρτημένες από τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, η εταιρία για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους αυτούς, έχει υιοθετήσει πολιτική υψηλής αποθεματοποίησης, η οποία αποσκοπεί στη δημιουργία ενός περιθωρίου ασφαλείας για την εξυπηρέτηση των αναγκών των πελατών της, ενώ παράλληλα επιτυγχάνει χαμηλότερο κόστος μεταφοράς.

Στους επενδυτικούς κινδύνους αναφέρεται επίσης και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός που επικρατεί στον κλάδο εμπορίας χημικών προϊόντων. Η πιθανή αδυναμία παρακολούθησης των νέων τάσεων και των εξελίξεων ενέχει κίνδυνο εξασθένησης της ανταγωνιστικής θέσης της εταιρίας στην εγχώριο αγορά και μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία και την κερδοφορία της.

Σχετικά με τον κλάδο των χημικών προϊόντων, το ενημερωτικό δελτίο αναφέρει ότι αποτελείται από μεγάλο αριθμό μικρών εμπορικών επιχειρήσεων, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι θυγατρικές πολυεθνικών ομίλων, τονίζοντας ότι κατά τα τελευταία χρόνια ο κλάδος χαρακτηρίζεται από τάσεις συγκέντρωσης και συσσώρευσης των πωλήσεων στις μεγάλες εταιρίες

Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας στη χρήση του 2001 ανήλθε στα 24,03 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων στα 2,63 εκατ. ευρώ. Σε ενοποιημένη βάση ο κύκλος εργασιών του 2001 ανήλθε στα 29,6 εκατ. ευρώ και τα κέρδη στα 3,32 εκατ. ευρώ. Με βάση αυτά το καθαρό περιθώριο κέρδους ανήλθε στο 11,2% και το μικτό στο 27,4%.

Ωστόσο, η εταιρία στο ενημερωτικό της δελτίο δεν αναφέρει τις λογιστικές καταστάσεις της χρήσης του 2002, αλλά αυτές του εννεαμήνου. Ο κύκλος εργασιών για την εν λόγω περίοδο διαμορφώνεται στα 22,86 εκατ. ευρώ έναντι 15,14 εκατ. ευρώ του 2001 (αύξηση 51%), ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 2,35 εκατ. ευρώ έναντι 1,8 του 2001 σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό 30%.

Το 2002 αναμένεται να κλείσει με ενοποιημένο τζίρο 46,8 εκ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 4,4 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2003 αναμένεται να παρουσιάσει τζίρο 50 εκατ. ευρώ και κέρδη 4,55 εκατ. ευρώ.

Προ της δημόσιας εγγραφής το 99,29% του μετοχικού κεφαλαίου ελέγχει ο κ. Λ. Λαυρεντιάδης και το 0,71% η κ. Ζαφ. Λαυρεντιάδη. Με την ολοκλήρωση των δημοσίων εγγραφών ο κ. Λ. Λαυρεντιάδης θα ελέγχει το 78,9% και το 20,6% στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v