Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ενημερωτικό της εισαγωγής της Interfish

Στο διάστημα μεταξύ 04/07-08/07/03 θα πραγματοποιηθούν οι δημόσιες εγγραφές για την είσοδο της Interfish στην Παράλληλη Αγορά. Το εύρος της τιμής διάθεσης ορίστηκε μεταξύ 4,30 – 4,70 ευρώ. Ποιοί είναι οι μέτοχοι, ποιά η δραστηριότητα της εταιρίας και ποιές οι προβλέψεις για το 2003.

Το ενημερωτικό της εισαγωγής της Interfish
Ξεκινούν την Παρασκευή 4 Ιουλίου 2003 και ολοκληρώνονται την Τρίτη 8 Ιουλίου οι δημόσιες εγγραφές της Interfish Ιχθυοκαλλιέργειες για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και την εισαγωγή των μετοχών της στην Παράλληλη Αγορά του Χ.Α.

Το εύρος της τιμής διάθεσης των μετοχών της Interfish ορίστηκε μεταξύ 4,30 – 4,70 ευρώ. Κύριος ανάδοχος είναι η Ωμέγα Τράπεζα, ενώ σύμβουλος έκδοσης έχει οριστεί η Ωμέγα Χρηματιστηριακή.

Η εταιρία πρόκειται να εκδώσει 750.000 κοινές ανώνυμες μετοχές ονομαστικής αξίας 0,37 ευρώ, εκ των οποίων 35.000 μετοχές θα διατεθούν με ιδιωτική τοποθέτηση και 715.000 μετοχές με δημόσια εγγραφή. Το σύνολο των μετοχών της εταιρίας μετά την εισαγωγή της στο Χ.Α. θα διαμορφωθεί στα 3.574.000 κοινές ανώνυμες μετοχές.

Αντικείμενο εργασιών της εταιρίας είναι η λειτουργία μονάδος ιχθυοκαλλιέργειας η οποία εκτρέφει έτοιμα ψάρια μεσογειακών ειδών (κυρίως τσιπούρα και λαυράκι), με τη μέθοδο των πλωτών ιχθυοκλωβών, ενώ δραστηριοποιείται και στην παραγωγή γόνου. Η μονάδα βρίσκεται στη Λάρυμνα Λοκρίδος σε συνολική θαλάσσια έκταση 65 στρεμμάτων και χερσαία έκταση 10 στρεμμάτων περίπου.

Η εκτροφή των ψαριών, η οποία ανέρχεται σε 2.000 τόνους ετησίως, πραγματοποιείται στις δύο μονάδες πάχυνσης της εταιρίας, ενώ ο γόνος παράγεται στον ιχθυογεννητικό σταθμό της εταιρίας στο Λαγονήσι της Λάρυμνας.

Επίσης, η εταιρία λειτουργεί σύγχρονο συσκευαστήριο νωπών αλιευμάτων στο οποίο συσκευάζει και διαθέτει στην αγορά την αλιευτική παραγωγή της. Οι εν λόγω εγκαταστάσεις βρίσκονται σε ιδιόκτητο οικόπεδο που γειτνιάζει με τον θαλάσσιο χώρο της εκτροφής των ψαριών και οι οποίες εντάσσονται στις ευρύτερες εγκαταστάσεις υποστήριξης και λειτουργίας.

Η εταιρία εξάγει το περίπου 64% της παραγωγής της σε ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ισπανία), ενώ το υπόλοιπο 36% διοχετεύεται στην ελληνική αγορά. Η παραγωγή που διατίθεται στην εγχώρια αγορά απορροφάται κυρίως από την αγορά της Β. Ελλάδος και την Κεντρική και Δυτική Ελλάδα.

Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η Interfish από την αύξηση κεφαλαίου θα κατευθυνθούν κυρίως για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρίας, αλλά και για τη μείωση του βραχυπρόθεσμου τραπεζικού της δανεισμού.

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας ύψους 3,05 εκατ. ευρώ αφορά, μεταξύ άλλων, στην κατασκευή νέου συσκευαστηρίου, την κατασκευή νέων αποθηκευτικών χώρων, καθώς και τη δημιουργία και κατασκευή δύο νέων μονάδων πάχυνσης.

Μέτοχοι της εταιρίας, με ποσοστό 33,3% ο καθένας, είναι οι κ.κ. Φώτης Γαλάνης, Γεώργιος Τζαβές και Σπυρίδων Τζαβές. Με την ολοκλήρωση των δημοσίων εγγραφών το ποσοστό των μετόχων θα διαμορφωθεί στο 26,3% για τον καθένα.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια παρουσίασης της εταιρίας ενόψει της εισαγωγής της στο Χ.Α., εκτός από τη δέσμευση που έχουν οι βασικοί μέτοχοι να μην μειώσουν το ποσοστό της συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Interfish κατά το πρώτο εξάμηνο μετά την εισαγωγή της στο ΧΑ, δήλωσαν πως ανάλογη στάση θα τηρήσουν και το ερχόμενο εξάμηνο.

Κατά το 2002, σύμφωνα με την pro forma λογιστική κατάσταση, η εταιρία παρουσίασε κύκλο εργασιών ύψους 8,44 εκατ. ευρώ, έναντι 4,06 εκατ. ευρώ του 2001, ενώ τα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 1,55 εκατ. ευρώ έναντι 558 χιλ. ευρώ του 2001.

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Φώτης Γαλάνης κατά τη διάρκεια της ίδιας παρουσίασης στόχος της Interfish είναι αφενός να σταθεροποιήσει τη θέση της και αφετέρου να προχωρήσει στο μέλλον στη μεταποίηση, αλλά και σε νέα προϊόντα.

Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών γενικότερα ο κ. Γαλάνης ανέφερε την αισιοδοξία του πως θα ξεπεραστούν.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις οι οποίες αναφέρονται στο ενημερωτικό δελτίο, ο κύκλος εργασιών της Interfish για το 2003 αναμένεται να ενισχυθεί κατά 18,8% προσεγγίζοντας τα 10,03 εκατ. ευρώ ενώ, τα κέρδη προ φόρων αναμένεται να διαμορφωθούν στα 1,57 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, όπως επισήμανε η διοίκηση κατά τη διάρκεια της παρουσίασης τα προαναφερθέντα μεγέθη επιβεβαιώνονται από την κίνηση του πρώτου εξαμήνου του έτους, καθιστώντας τις εκτιμήσεις ως ρεαλιστικές.

Τέλος, σημειώνεται πως σύμφωνα με τον κ. Γαλάνη η Interfish συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα πρώτων εταιριών του κλάδου. Οι υποχρεώσεις της εταιρίας ανέρχονται στα 10,5 εκατ. ευρώ ενώ ο δείκτης ξένα προς ίδια κεφάλαια διαμορφώνεται στο 2, πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο του κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v