Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΛΠ: Το ενημερωτικό της δημόσιας εγγραφής

Ανάμεσα στα 7,7 και στα 8,8 ευρώ ορίστηκε η τιμή διάθεσης για τη δημόσια εγγραφή του ΟΛΠ στην Κύρια Αγορά, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 23 με 25 Ιουλίου. Τι λένε για τη δημόσια εγγραφή οι χρηματιστηριακές Market, BETA και Ωμεγα. Διαβάστε το ενημερωτικό δελτίο.

ΟΛΠ: Το ενημερωτικό της δημόσιας εγγραφής
Στο διάστημα 23 με 25 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν οι δημόσιες εγγραφές για την εισαγωγή των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς στην Κύρια Αγορά του Χ.Α, ενώ το εύρος της τιμής διάθεσης ορίστηκε στο 7,7- 8,8 ευρώ.

Η εταιρία θα διαθέσει 6.375.000 κοινές ονομαστικές υφιστάμενες μετοχές κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, εκ των οποίων οι 303.000 θα διατεθούν με ιδιωτική τοποθέτηση.

Η δημόσια εγγραφή θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο του βιβλίου προσφορών.

Συντονιστές κύριοι ανάδοχοι έχουν αναλάβει η Eurobank και η Αγροτική Τράπεζα, ενώ το ρόλο του συμβούλου της έκδοσης έχει η Bank of America.

Με την ολοκλήρωση των δημοσίων εγγραφών το ελληνικό δημόσιο θα ελέγχει το 75% του μετοχικού κεφαλαίου και στο επενδυτικό κοινό θα αναλογεί ποσοστό 25%. Σημειώνεται ότι με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων, το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει σε κάθε ιδιώτη επενδυτή κίνητρο διακράτησης μιας μετοχής για κάθε 10 μετοχές που θα διακρατηθούν για περίοδο 6 μηνών.

Αντικείμενο της δραστηριότητας του ΟΛΠ είναι η παροχή υπηρεσιών ελλιμενισμού των πλοίων, ο χειρισμός των φορτίων και οι υπηρεσίες φορτοεκφόρτωσης, αποθήκευσης αγαθών και διακίνησης αυτοκινήτων. Επιπρόσθετα, η εταιρία είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων του λιμένος, για την παροχή λιμενικών εξυπηρετήσεων (παροχή νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικής σύνδεσης κλπ) και για την εξυπηρέτηση της επιβατικής κίνησης (ακτοπλοΐας και κρουαζιεροπλοίων).

Επιπλέον, βάσει της Σύμβασης Παραχώρησης που έχει συναφθεί με το Ελληνικό Δημόσιο παραχωρείται στον ΟΛΠ το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης των γηπέδων, κτιρίων και λοιπών εγκαταστάσεων. Το δικαίωμα εκμετάλλευσης αυτών συνίσταται στη δυνατότητα του ΟΛΠ κατά τη διάρκεια της παραχώρησης να κατέχει, να χρησιμοποιεί και να εκμεταλλεύεται τη Χερσαία Λιμενική Ζώνη, τα κτίρια τις εγκαταστάσεις και τις επεκτάσεις τους για την εκπλήρωση του προορισμού του λιμένα Πειραιώς.

Οσον αφορά στα κέρδη προ φόρων της εταιρίας, για το 2003 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 31 εκατ. ευρώ έναντι 30,1 εκατ. ευρώ το 2002, ενώ αντίστοιχη αύξηση προσδοκάται και για τον κύκλο εργασιών, ο οποίος στην προηγούμενη χρήση διαμορφώθηκε στα 130,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, οι στρατηγικοί στόχοι της εταιρίας είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας, η αύξηση της κερδοφορίας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης και η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων η εταιρία προβαίνει στην περαιτέρω ανάπτυξη της υποδομής της, την αναβάθμιση των συνεργασιών με τους πελάτες, τον καθορισμό των τιμολογίων με βάση τη διασφάλιση της κερδοφορίας και τη βελτίωση του περιθωρίου κέρδους.

Επίσης, προβαίνει στην διεύρυνση των δυνατοτήτων συνεργασίας με άλλα λιμάνια εντός Αττικής, τη βελτίωση του λειτουργικού περιθωρίου κέρδους, την ενίσχυση της διακίνησης των οχημάτων και την αναδιοργάνωση των ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων της.

Το επενδυτικό πρόγραμμα για τις λιμενικές δραστηριότητες αφορά τη διακίνηση και αποθήκευση εμπορευματικιβωτίων, τη διακίνηση και αποθήκευση συμβατικού φορτίου, την εξυπηρέτηση της επιβατικής κίνησης, την εξυπηρέτηση κρουαζιερόπλοιων και τη διακίνηση και αποθήκευση αυτοκινήτων.

Επιπλέον, το επενδυτικό πρόγραμμα για τις λοιπές δραστηριότητες αφορά ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες, την εκμετάλλευση του εκθεσιακού κέντρου και τη εκμετάλλευση χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v